Un mod de a reduce factura la energie și emisiile este folosirea mai eficientă a energiei. Multe aparate electrocasnice, precum lămpile, televizoarele, cuptoarele și aspiratoarele au o etichetă standard care îi ajută pe consumatori să evalueze eficiența energetică a acestora.
Energia electrică furnizată în locuințele noastre este măsurată în kilowați-oră (kWh). Cantitatea de energie folosită depinde de coeficientul de putere al unui aparat și de timpul de folosire.
Concret, 1 kWh înseamnă un cuptor electric de 2000W care funcționează timp de 30 de minute sau un aspirator de 1000W care funcționează timp de o oră. Tot 1 KWh înseamnă și un televizor LED 50W care funcționează timp de 20 de ore sau un bec de 20 W care stă aprins timp de 50 de ore.
Consum anual
Consumul anual de electricitate al unei locuințe medii variază între 2500 și 5000 de kWh. În UE, pentru 1 kWh cel mai mult plătesc danezii: 30,42 eurocenți, urmați de nemți 29,46. La polul opus se află Bulgaria 9,57 și Ungaria 11,45.
România se află în zona verde a UE cu 13,19 euro, o creștere de 6,10% față de anul 2014. Cea mai mare creștere a fost raportată din Letonia, 26,83%, în timp ce cea mai mare diminuare a prețului s-a înregistrat în Cipru, -21,99%.
Deputații europeni iau în considerare schimbarea sistemului pentru etichetarea energetică, pentru a face lucrurile mai clare.
Primele etichete energetice au fost introduse în 1994 (în vigoare din 1995) și clasificau aparatele electrice de la G (cel mai puțin eficient) la A (cel mai eficient).
Mai târziu, a apărut eticheta A+++ pentru a reflecta ameliorarea eficienței energetice a produselor. Însă introducerea etichetelor de la A+ la A+++ au redus eficacitatea etichetării energetice în a convinge consumatorii să cumpere produse mai eficiente, acestea tinzând să se situeze în majoritatea în clasa A.
O reîntoarcere la scala A-G
De aceea, Comisia a propus reîntoarcerea la scala A-G și stabilirea unui mecanism pentru măsurarea eficienței energetice a aparatelor, pentru ameliorarea acesteia fără crearea unor noi clase. Printre propuneri se numără crearea unei noi baze de date cu produsele electrice și măsuri de ameliorare a supravegherii piețelor la nivel național.