Rubla a devenit cea mai performantă monedă în acest an

18 Mai 2022
Rubla a devenit cea mai performantă monedă în acest an

Rubla rusă a redus miercuri pierderile timpurii pentru a câștiga față de dolar și s-a îndreptat către un maxim în cinci ani în raport cu euro, deoarece unii cumpărători de gaze din Europa au încercat să răspundă cererii Rusiei de plată în ruble și riscul de nerambursare a datoriei suverane a reapărut, scrie Reuters.

Rubla a devenit cea mai performantă monedă în acest an, în ciuda unei crize economice la scară largă, susținută artificial de controalele pe care Rusia le-a impus la sfârșitul lunii februarie pentru a-și proteja sectorul financiar după ce a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina.

Până la 10h27 GMT, rubla era cu 0,4% mai puternică față de dolar la 63,33, nu departe de nivelul de 62,6250 atins vineri, cel mai puternic de la începutul lunii februarie 2020.

A câștigat 0,9% pentru a se tranzacționa la 66,45 față de euro, revenind la cel mai puternic nivel de la jumătatea anului 2017, de 64,9425, pe care l-a atins săptămâna trecută.

Creșterea rublei la maximele multianuale a fost încetinită săptămâna aceasta, deoarece banca centrală a ridicat plafonul pentru tranzacțiile transfrontaliere, permițând rezidenților ruși și nerezidenților din statele prietene să canalizeze valută străină în străinătate la o sumă echivalentă cu până la 50.000 USD pe lună. Limita anterioară a fost de 10.000 USD.

Companiile axate pe export sunt încă obligate să-și convertească 80% din venituri, deoarece banca centrală nu poate interveni după ce Occidentul și-a înghețat aproximativ jumătate din rezervele sale de aur și de schimb valutar.

Cumpărătorii de gaz din Europa se chinuiau să rezolve o problemă cu plata, după ce Moscova, la sfârșitul lunii martie, le-a cerut cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble sau riscă să-și piardă aprovizionarea și păreau să adopte poziții diferite cu privire la schema de plată.

Alte stiri din Business

Ultima oră