Pe fondul lipsei de cărbune, cauzată de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, România a început să importe masiv electricitate de la ora 9 a zilei de 17 ianuarie.
România a importat marți cea mai mare cantitate de energie din ultimii 19 ani. Şi este aproape de capacitatea maximă a infrastructurii de transport de energie pe care o are România: adică 2.300 MW, arată Transelectrica într-un răspuns pentru Digi24.
Astfel, la ora 10:25, consumul naţional de energie electrică era 9.237 MW, producţia, de 7.311 MW, iar importul, de 1.926 MW, scrie și dcnews.ro.
Pe locul întâi în topul surselor interne de producere a energiei se află cele hidro, cu 26,4% din total, urmate de hidrocarburi - 25,8%, cărbuni - 25,3%, nuclear - 18,05%, eolian - 2,37%, fotovoltaic - 1,12% şi biomasă - 0.84%.
Importurile de energie marţi dimineaţă au depăşit încă de la ora 8:00 nivelul de 1.800 de MW.
”În ultimele săptămâni, România, de regulă exportator de electricitate în regiune, a fost importator net, aducând în ţară cantităţi de peste 1.000 de MW, însă nivelul importurilor nu s-a mai apropiat atât de mult de pragul de 2.000 de MW, mai scrie dcnews.ro.
În prezent nu sunt probleme în acoperirea consumului la nivelul Sistemului Electronergetic Naţional (SEN), existând rezerve de putere disponibile în centralele hidroelectrice şi centralele termoelectrice în exploatare. În situaţii de urgenţă care pot apărea în funcționarea SEN, există stabilit un set de măsuri de siguranţă care se aplică în conformitate cu cerinţele „Legii nr. 123 a energiei electrice şi a gazelor naturale" şi ale Ordinului ANRE nr. 142/2014. Setul de măsuri de siguranţă (de salvgardare) precum şi regulile de aplicare sunt stabilite prin „Regulamentul privind măsurile de salvgardare cu caracter tehnic în situații excepționale apărute în funcționarea Sistemului Electroenergetic National", se arată în răspunsul Transelectrica pentru Digi24.