Insulta adresată unui bărbat numindu-l „chel” este hărțuire sexuală , a hotărât un complet de judecători din Marea Britanie, scrie The Telegraph.
Într-o hotărâre de referință, un tribunal pentru conflictele de muncă a constatat că, deoarece bărbații sunt mai susceptibili de a-și pierde părul decât femeile, utilizarea termenului "chel" pentru a descrie pe cineva este o formă de discriminare .
În constatarea lor, judecătorii au sugerat că ironizarea cheliei unui bărbat echivalează cu remarcile despre dimensiunea sânilor unei femei.
Hotărârea - luată de un grup de trei bărbați care și-au deplâns propria lipsă de păr - a venit într-un caz între un electrician, Tony Finn, și angajatorii companiei sale de producție.
Vorbind după audiere, dl Finn a spus că speră ca sentința să împiedice alți bărbați să fie „atacați verbal și intimidați pentru că sunt chei”.
Domnul Finn a lucrat pentru compania British Bung din West Yorkshire timp de aproape 24 de ani, înainte de a fi concediat în mai anul trecut.
După ce bărbatul de 64 de ani a fost concediat, el a dat în judecată compania, susținând, printre altele, că a fost victima hărțuirii sexuale în urma unui incident cu supervizorul fabricii Jamie King.
Domnul Finn a susținut că, în timpul unei dispute în magazin, în iulie 2019, domnul King l-a numit „chel tâmpit”
Comisia formată din 3 judecători a trebuit să delibereze dacă remarca cu privie la calviție a fost o insultă sau hărțuire. Domnul Finn nu s-a plâns de utilizarea „limbii anglo-saxone”, dar a fost „confruntat” că a fost numit chel, a spus el.
„Acesta este un limbaj puternic. Deși, după cum aflăm, limbajul industrial era obișnuit în această fabrică din West Yorkshire, în opinia noastră, domnul King a depășit limita făcându-i remarci personale reclamantului cu privire la aspectul său”.
Un avocat al British Bung Company a spus că remarca nu a fost sexistă, deoarece atât bărbații, cât și femeile pot fi chei.
Cu toate acestea, tribunalul a respins acest argument: „Deoarece chelia este mult mai răspândită la bărbați decât la femei. „Considerăm că este legat în mod inerent de sex”, au spus judecatorii
Observație făcută „cu scopul de a răni reclamantul”
Pentru a-și ilustra punctul de vedere, grupul a remarcat concluziile unui tribunal anterior, în care s-a constatat că un bărbat a hărțuit sexual o femeie, remarcându-i dimensiunea sânilor.
„Este mult mai probabil ca o persoană care primește un comentariu precum cel făcut în (acel) caz să fie femeie”, a spus tribunalul. „La fel, este mult mai probabil ca o persoană care primește o remarcă precum cea făcută de domnul King să fie bărbat.
„Domnul King a făcut observația cu scopul de a răni reclamantul comentând aspectul său, care e întâlnit adesea printre bărbați”.
Despăgubirea domnului Finn va fi stabilită la o dată ulterioară.