Japonezii vin de hac cheliei

09 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Japonezii vin de hac cheliei Galerie foto (2)

Un remediu miracol pentru tâmplele lipsite de păr, pentru creştetul lucios? Ştim, fiecare dintre noi, măcar o persoană care ar fi interesată de o astfel de ştire. Ei bine, ea vine din Japonia, unde o echipă de cercetători, condusă de profesorul Junji Fukuda de la Universitatea naţională din Yokohama, a anunţat că a dezvoltat o metodă de cultură foarte rapidă a foliculilor capilari care ar putea duce, în final, la eliminarea calviţiei şi la remedierea pierderilor de păr provocate de chimioterapie sau de anumite boli, relatează scienceetavenir.fr.

Aceasta ar putea veni şi în ajutorul persoanelor care suferă de cancer şi care sunt tratate prin chimioterapie sau care suferă de boli care provoacă o cădere a părului, a declarat Fukuda, ale cărui concluzii au fost publicate în revista Biomaterials.

Studiul lor utilizează două tipuri de celule plasate în mici recipienţi de silicon pentru cultivarea unor "germeni de foliculi ai părului", sursa micilor cavităţi unde apar şi se dezvoltă firele de păr. Echipa niponă a reuşit să cultive 5.000 de astfel de "germeni" în câteva zile.

Această metodă este prezentată ca un mare pas înainte faţă de laborioasele tehnici existente, care reuşesc să creeze doar a 50-a parte din aceşti "germeni" o dată.

Testele pe oameni ar urma să nu înceapă mai devreme de cinci ani, dar cercetătorii sunt convinşi că această tehnică ar putea fi utilizată pentru creşterea abundentă a părului. "Clinicile specializate folosesc de multe ori păr de pe ceafă pentru a-l planta în zonele frontale rămase fără păr. Problema este că acest lucru nu creşte volumul total al părului", a explicat Fukuda.

Tratamentele medicamentoase existente pot încetini căderea părului, dar nu reuşesc să inverseze acest proces, a subliniat el.

Un nou tratament care foloseşte această tehnică ar putea fi disponibil în 10 ani, a estimat profesorul Fukuda.

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră