Caniculă: milioane de chinezi sunt rugați să stea acasă

25 Iul 2022
Caniculă: milioane de chinezi sunt rugați să stea acasă

Mai multe orașe din China sunt luni în alertă roșie din cauza unui val de căldură care a lovit țara, unde zeci de milioane de oameni au fost rugați să rămână acasă, scrie L'Express.

Valurile extreme de căldură, uneori mortale, au afectat diferite locuri de pe planetă în ultimele luni, precum Europa de Vest în iulie și India în martie-aprilie. 

Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice au făcut valuri de căldură mai frecvente, fenomen care ar trebui să crească odată cu creșterea așteptată a temperaturilor în următorii ani. 

China nu face excepție: în timp ce Shanghai a doborât recent un record de căldură vechi de 149 de ani, cu 40,9°C, în acest weekend în provinciile Zhejiang și Fujian (est) mercurul a depășit 41°C, doborând un record istoric în două orașe din aceste provincii. 

Populația din zonele aflate în alertă roșie - în principal din sud-estul și nord-vestul țării - este instruită să „înceteze orice activitate în aer liber” și să „acorde o atenție deosebită prevenirii incendiilor”, a anunțat serviciul național de vreme. 

Sâmbătă a marcat începutul celei mai calde perioade din an conform calendarului tradițional chinez, dar vara aceasta pare să depășească toate așteptările. 

Pentru a se răcori, sute de chinezi s-au grăbit la plaja din Xiamen, provincia Fujian, duminică. 

Acest val de căldură pune presiune asupra sistemului electric chinez, locuitorii și întreprinderile recurgând mai mult la aer condiționat. Cele mai mari centrale electrice din țară au doborât recordurile de capacitate la jumătatea lunii iulie, potrivit Sxcoal, o publicație de comerț cu energie. 

Autoritățile locale din unele provincii au decis să stingă luminile stradale și să taxeze firmele mai mult pentru electricitate în timpul orelor de vârf. 

În cele din urmă, valul de căldură va „afecta negativ și culturile locale”, a avertizat Fu Jiaolan, șeful prognozelor la Centrul Național de Meteorologie. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră