O prognoză meteo "plauzibilă" pentru 2050 se va îndeplini săptămâna viitoare

16 Iul 2022
O prognoză meteo "plauzibilă" pentru 2050 se va îndeplini săptămâna viitoare

În urmă cu doi ani, meteorologii din Marea Britanie au efectuat un experiment pentru a afla cum vor arăta prognozele meteo în 2050. Dar luni și marți, „plauzibilul” va deveni realitate – cu 28 de ani mai devreme, scrie CNN

Criza climatică împinge vremea la extrem în întreaga lume, iar temperaturile de la latitudinile nordice au fost deosebit de sensibile la aceste schimbări. In vara lui 2020 meteorologii de la Ministerul Meteorologic al Marii Britanii -- agenția oficială de prognoză meteo pentru Marea Britanie -- au construit modele climatice pe termen lung pentru a vedea ce fel de temperaturi ar fi prognozat în aproximativ trei decenii.

„Nu sunt prognoze meteo reale”, au spus graficele de la Met Office. „Exemple de vreme plauzibilă bazate pe proiecțiile climatice.”

Ei bine, luni și marți, „plauzibilul” devine realitate – cu 28 de ani mai devreme.

Simon Lee, un om de știință atmosferic la Universitatea Columbia din New York, a remarcat similitudinea izbitoare dintre perspectivele pentru 2050 și prognoza pentru începutul săptămânii viitoare în Marea Britanie.

„Astăzi, prognoza pentru marți este șocant de aproape identică pentru mari părți ale țării”, a scris Simon pe Twitter , adăugând într-o postare ulterioară că „ceea ce urmează marți oferă o perspectivă asupra viitorului”.

Peste 30 de ani, această prognoză va părea destul de tipică.

Temperaturile sunt prognozate să fie cu 10 până la 15 grade mai cald decât în ​​mod normal la începutul săptămânii viitoare în Marea Britanie. Maximele s-ar putea apropia pentru prima dată de 40 de grade Celsius o predicție care i-a determinat pe meteorologii de acolo să emită o avertizare de căldură „cod roșu” pentru prima dată .

Aceasta ar fi o căldură cu adevărat record. Cea mai caldă temperatură a țării măsurată vreodată a fost de 38,7 grade Celsius la Grădina Botanică din Cambridge în 2019.

De asemenea, este în mod clar un semn al cât de repede ne modifică criza climatică vremea .

„Am sperat că nu vom ajunge în această situație”, a declarat Nikos Christidis, expert în atribuții climatice de la Met Office 

„Schimbările climatice au influențat deja probabilitatea unor temperaturi extreme în Marea Britanie. Șansele de a vedea zile de 40°C în Marea Britanie ar putea fi de până la 10 ori mai mari în clima actuală decât într-un climat natural neafectat de influența umană”.

Șansa de a depăși 40 de grade „crește rapid”, a spus Christidis.

Este vorba despre mai mult de câteva zile incomode. Căldura extremă este printre cele mai mortale evenimente meteorologice - dar avem tendința de a nu vedea că se întâmplă în acest moment, când insolația și moartea sunt atribuite unor afecțiuni subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau bolile respiratorii.

Iar rapoartele recente ar sugera că doar 5% din casele din Marea Britanie au aer condiționat pentru a ajuta rezidenții să se răcorească.

Am văzut o situație șocant de similară în Statele Unite chiar vara trecută, când nord-vestul Pacificului a fost afectat de căldură extremă zile întregi. Sute de oameni au murit în acel val de căldură. Oficialii din Columbia Britanică au remarcat că peste 800 de „decese în exces” au avut loc în timpul căldurii - decese care au fost neașteptate și departe de norma pentru acea perioadă a anului.

Spre deosebire de inundații sau incendii care distrug un oraș, sentimentul de urgență în jurul unui val de căldură mortal nu este atât de dramatic, a spus Kristie Ebi, cercetător în domeniul climei și sănătății la Universitatea din Washington, subliniind că căldura este un „ucigaș tăcut”.

„Când este cald afară, este pur și simplu cald afară – și deci este un ucigaș relativ tăcut”, a spus anterior Ebi pentru CNN. „Oamenii nu sunt în general conștienți și nu se gândesc la riscurile asociate cu aceste temperaturi ridicate.”

Ea a spus, de asemenea, că este important să înțelegem că clima nu este ca ceea ce era chiar acum câțiva ani. Criza climatică ne afectează deja viețile astăzi și va continua să-i lovească pe cei mai vulnerabili.

„Cu toții așteptăm cu nerăbdare vara, deoarece ne bucurăm de temperaturile mai calde, dar există oameni care sunt expuși riscului la temperaturi mai ridicate”, a spus ea. „Pe măsură ce clima continuă să se schimbe sau temperaturile mai ridicate devin mai ridicate decât ceea ce am experimentat când eram mai tineri, oamenii trebuie să acorde mai multă atențieunii altora, în special celor din jurul tău.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră