Financial Times: Marile companii de energie ale UE se pregătesc să plătească în ruble pentru gazul rusesc

28 Apr 2022
Financial Times: Marile companii de energie ale UE se pregătesc să plătească în ruble pentru gazul rusesc

Uniper din Germania și OMV din Austria intenționează să folosească conturi de ruble pentru plăți, în timp ce Eni din Italia cântărește opțiuni, scrie Financial Times.

Unele dintre cele mai mari companii energetice din Europa se pregătesc să folosească noul sistem de plată pentru gazul rusesc cerut de Kremlin, despre care criticii spun că va submina sancțiunile UE, va amenința unitatea blocului și va oferi miliarde de numerar economiei Rusiei.

Distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Ungaria și Slovacia intenționează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveția pentru a satisface o cerință rusă de plăți în propria monedă, potrivit unor persoane care cunosc pregătirile.

Grupurile includ doi dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc: Uniper cu sediul la Düsseldorf și OMV cu sediul la Viena.

Negocierile dintre cumpărătorii europeni și Gazprom, furnizorul rus de gaz controlat de stat, s-au intensificat pe măsură ce termenele limită de plată se apropie, au spus aceștia.

Eni din Italia, un alt mare client al Gazprom, își evaluează opțiunile, au spus două persoane familiare cu discuțiile. Compania susținută de Roma are până la sfârșitul lunii mai, când urmează să efectueze următoarea plată pentru proviziile rusești, pentru a efectua un apel final, au spus oficialii italieni.

Pregătirile arată impactul eforturilor Rusiei de a folosi aprovizionarea cu gaze drept armă și de a contesta capacitatea UE de a menține un front unit împotriva Moscovei.

Președintele rus Vladimir Putin a emis un decret la sfârșitul lunii martie prin care cumpărătorii de gaze din așa-numitele națiuni neprietenoase – care includ toată UE – trebuie să înființeze atât conturi în valută, cât și în ruble la Gazprombank, filiala comercială financiară a Gazprom cu sediul în Elveția, ca să-și plătească proviziile. Măsura a fost văzută ca o modalitate de neutralizare a sancțiunilor UE împotriva băncii centrale a Rusiei din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova.

Importatorii de gaze din Polonia și Bulgaria, care au refuzat să se înscrie în schema Kremlinului, au fost întrerupți miercuri de aprovizionarea cu gaze din Rusia, o decizie pe care Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a descris-o ca fiind echivalentă cu șantaj.

Bruxelles-ul s-a străduit să contracareze cererile Moscovei: comisia a emis îndrumări tehnice oficiale care admit că ingineria financiară concepută de Kremlin ar putea fi „conformă cu sancțiunile” în anumite condiții. Aceasta ar avea ca rezultat ca Rusia să poată accesa miliarde de venituri din gaze pentru a-și susține moneda și economia, au spus statele membre și oficialii UE.

Conform noului mecanism rusesc, companiile europene ar continua să plătească Gazprombank pentru importurile lor în euro - asigurându-se că nu au încălcat regimul de sancțiuni. Banca rusă, care nu este supusă sancțiunilor UE, ar transforma apoi, la cererea lor, depozitele în euro în ruble într-un al doilea cont deschis pe numele lor, pentru a fi plătiți în continuare către Rusia.

Consilierii comisiei au ajuns la concluzia că orice mișcare a UE de a impune sancțiuni împotriva Gazprombank – care ar fi cea mai rapidă modalitate de a înlătura lacuna – ar putea pune în pericol întregul mecanism de plată existent pentru gazul rusesc, ducând la o încetare catastrofală a livrărilor către bloc.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al comisiei, a declarat într-un interviu că depinde în primul rând de companiile individuale care au semnat contractele cu Gazprom să le implementeze și să le interpreteze. Dar i-a îndemnat să respecte litera acestor contracte.

„Prețurile sunt convenite în euro sau dolari. Deci plătiți această sumă de euro pentru o anumită cantitate de gaz, sfârșitul poveștii”, a spus el.

Mișcarea Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Bulgaria și Polonia a fost totuși o provocare, a recunoscut el. „Este important să păstrăm unitatea UE în această privință și, așa cum a spus președintele von der Leyen, nu ar trebui să cedăm la acest tip de șantaj”, a spus el.

OMV a spus că a analizat cererea Gazprom privind metodele de plată în lumina sancțiunilor UE și că lucrează la o soluție conformă cu sancțiunile.
Tiina Tuomela, director financiar al Uniper, a declarat: „Considerăm că modificarea procesului de plată este conformă cu legea sancțiunilor și astfel plățile sunt posibile”.

Oficialii italieni au spus că liniile directoare ale comisiei pentru a determina dacă schema de plată a Gazprom reprezintă o încălcare a sancțiunilor sunt ambigue și nu oferă claritate statelor membre.

Vicecancelarul german și ministrul economiei, Robert Habeck, a declarat miercuri că mecanismul de plată rusesc este „calea pe care UE ne-a trasat-o”.

„Este calea care este compatibilă cu sancțiunile și, din câte am înțeles, companiile germane care fac acest lucru respectă contractele lor”, a spus el. „Majoritatea țărilor UE adoptă această abordare.”

El a adăugat că, în urma unei vizite în Polonia de marți, a înțeles că Varșovia intenționează să adopte o linie mai intransigentă cu Moscova. „Nu le este frică de un embargo”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră