Apple și Google au lansat tehnologia care ne va notifica dacă am fost expuși la noul coronavirus

21 Mai 2020 | scris de A.A.
Apple și Google au lansat tehnologia care ne va notifica dacă am fost expuși la noul coronavirus

Apple și Google au anunțat lansarea unei tehnologii prin care poți fi notificat pe telefonul mobil dacă ai fost în apropiere ori în contact cu persoane confirmate pozitiv cu boala COVID-19, păstrând confidențialitatea datelor, precizează The Guardian.

Cele două companii au anunțat această colaborare istorică ce le-a permis să-și unească forțele și să dezvolte tehnologia de a urmări evoluția coronavirusului și de a împiedica declanșarea unor noi focare. Peste 22 de țări și câteva state din America au anunțat că au elaborat anumite aplicații de urmărire a coronavirusului.

Scopul este ca noua tehnologie să fie folosită de agențiile de sănătate publică pentru crearea propriilor aplicații care să ducă la încetinirea răspândirii bolii cu un virus care poate fi răspândit asimptomatic.

Soluția folosește tehnologia Bluetooth pentru a transmite de la un telefon la altul un cod de numere prin care are loc practic urmărirea contactelor. Cu descărcarea acestei aplicații, orice persoană va putea fi notificată dacă a fost la un moment dat contact al unei persoane confirmate cu noul coronavirus.

Marea majoritate a guvernelor au lansat propriile aplicații, dar până în acest moment nu și-au dovedit eficacitatea. Aplicațiile s-au lovit în primul rând de probleme tehnice atât pe suport Android, dar și pe IOS. Acestea erau obligate să foloseasă funcția de localizare, ceea ce Google și Apple au evitat pentru a asigura protecția datelor a persoanelor utilizatoare.

În privința protecției datelor personale, Apple și Google spun că: fiecare utilizator va putea decide dacă să opteze sau nu la notificările de expunere; sistemul nu colectează și nu utilizează locația de pe dispozitiv și nu împărtășește identitatea utilizatorilor telefoanelor mobile către alți utilizatori, indiferent că folosesc telefoane bazate pe sistemul de operare Android al Google ori iOS al Apple.
În plus, dacă o persoană este diagnosticată cu COVID-19, este decizia acesteia dacă va vrea sau nu să raporteze sau nu asta în aplicația de sănătate publică.

Dacă acea persoană a raportat în aplicația de sănătate publică faptul că este infectată de COVID-19, cei care au instalată soluția vor fi notificați că au intrat în contact cu o astfel de persoană pentru a lua măsurile de protecție.

Identitatea utilizatorilor este protejată prin metoda de incriptare a datelor personale, dar și prin modificarea constantă a ip-ului acestuia pentru a preveni furtul de date. Aplicația va putea fi descărcată de marea majoritate a telefoanelor de generație mai nouă de anul 2015.

Mai mulți oficiali din statele grave afectate de pandemie au solicitat unirea forțelor pentru a crea tehnologia necesară de depistare a răspândirii coronavirusului. Doar prin controlul strict al noilor cazuri pozitive va fi posibilă redeschiderea economiei și demararea procesului de întoarcere la normal.

Alte stiri din It

Ultima oră