Fratele judecătorului iranian care a murit în România în condiții suspecte, Gholam Reza Mansouri, afirmă că familia nu i-a putut identifica bine cadavrul recent ajuns în Iran, potrivit Radio Frada, citat de Europa Liberă.
Judecătorul Gholam Reza Mansouri, care fusese dat în urmărire de Iran pentru implicarea sa într-un mare caz de corupție, a fugit din țară anul trecut.
În luna iunie, s-a descoperit că el se afla în Europa, respectiv, în Germania.
Atât guvernul iranian, cât și organizațiile pentru drepturile omului au cerut arestarea sa.
Iranul îi cerea extrădarea, iar militanții pentru drepturile omului cereau ca el să fie judecat în Europa pentru fapte comise în perioada când fusese judecător, în special cu privire la judecarea sumară a unor jurnaliști.
Referitor la identificarea trupului neînsuflețit, fratele lui Mansouri a declarat: “Ne-au arătat trupul însă fața era de nerecunoscut. Dimensiunile corpului care ne-a fost arătat nu se potriveau cu cele ale fratelui meu”. Din acest motiv, familia lui Mansouri a spus că nu poate identifica trupul nici măcar în proporție de 50% și că așteaptă rezultatele testelor de la medicină legală.
Fostul judecător Gholam Reza Mansouri era acuzat într-un proces desfășurat în Iran că a luat mită 500.000 de euro. Mansouri era acuzat totodată de activiști în domeniul drepturilor omului că ar fi fost implicat, în 2013, în reținerea și torturarea a cel puţin 20 de ziariști, scrie haberler.com, preluat de RADOR.
Mansouri a fugit din Iran iar într-un mesaj postat în iunie pe contul social media a spus că nu se ferește de proces și că se va întoarce în Iran cu prima ocazie și va depune mărturie în fața instanței.
La 13 iunie, Mansouri a fost prins de poliția din România, unde fugise, și predat Interpolului. Mansouri a fost eliberat de instanță sub control judiciar iar pe 19 iunie s-a anunțat că a fost găsit mort după ce a căzut de la fereastra hotelului la care locuia, în București.
La 24 iunie, procuratura de la București a anunțat că rapoartele autopsiei arată că Mansouri și-a pierdut viața din cauza căderii de la înălțime. Iranul însă a susținut că autorităţile din România sunt responsabile de incident din cauză că Mansouri se afla în România sub control judiciar.
În numeroasele sale relatări din ultimele săptămâni cu privire la acest caz, presa iraniană nu a precizat numele fratelui. El a fost citat de mai multe ori criticând guvernul român pentru lipsa de cooperare în acest ca și, susținând totodată că Mansouri a fost ‘asasinat’.
Deocamdată, Poliția Română nu a precizat dacă judecătorul s-a sinucis sau dacă a fost victima unui asasinat. Fratele său pretinde că judecătorul ar fi spus familiei că este îngrijorat în legătură cu siguranța lui și că ar putea fi asasinat, scrie Europa Liberă.
Fratele a mai spus că guvernul ar fi luat probe ADN de la rude apropiate, iar familia așteaptă rezultatele.
România nu are un acord de extrădare cu Iran, iar potrivit surselor oficiale ale Europei Libere, cazul Mansouri era unul complex - deopotrivă este acuzat de fraudă de un regim în care oamenii riscă să fie executați sau supuși torturii, iar, de pe altă parte, activitatea lui Mansouri de judecător, potrivit acuzațiilor venite din partea asociației Reporteri Fără Frontiere, a însemnat condamnarea unor jurnaliști critici la adresa regimului dictatorial, jurnaliști care au promovat libertatea și democrația.
Dosarul din instanța românească al lui Mansouri era judecat sub mențiunea „extrădare pasivă”, adică nu putea fi predat Iranului dacă cerea azil sau dacă risca să fie executat în țara în care urma să fie extrădat.