Reputatul cărturar, scriitor, diplomat, ambasador, constructor de instituții și inițiator de mari proiecte Mircea Maliţa a trecut la cele veşnice luni seara, informează Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN), fundaţie al cărui preşedinte fondator era ilustrul academician.
Mircea Maliţa era patronul spiritual al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI).
Academicianul Mircea Malița s-a născut la 20 februarie 1927, la Oradea, într-o familie creștin ortodoxă.
A parcurs studiile liceale la Oradea, Făgăraș, Beiuș și București, în perioada 1937-1945. În București și-a continuat studiile universitare, la Facultatea de Științe-Secția Matematică și Facultatea de Filosofie (1945-1949), două domenii care l-au sădit din punct de vedere al caracterului și din punct de vedere al perspectivei viitorului. În 1972 și-a susținut teza de doctorat intitulată ,,Modele matematice pentru negocieri”.
Cariera domniei sale de profesor, diplomat și eseist a fost construită prin pași mărunți, dar siguri. Printre primii pași se numără: student participant în delegația Conferinței Păcii de la Paris, condusă de Mihail Sadoveanu în 1949; secretar în Comitetul Păcii, președinte Mihail Sadoveanu între 1952-1953; director al Bibliotecii Academiei Române în perioada 1950-1956.
Au urmat pașii importanți pe care i-a făcut în cariera domniei sale: Consilier al primei Misiuni permanente a României pe lângă ONU între 1956-1961; director al Direcției culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe între 1960-1962; ministru adjunct în Ministerul Afacerilor Externe între 1962-1969; ministru al învățământului între 1970-1972; consilier pentru probleme externe și ministru de stat, membru al consiliilor pregătitoare ale conferințelor mondiale ale ONU pentru populație, știință și tehnologie, pentru dezvoltare, între 1974-1979; ambasador în Elveția și la ONU (Geneva) între 1980-1982 și ambasador în SUA între 1982-1984.
A susținut cursuri de relații internaționale la Universitatea din Oradea, între 1990-2000; cursuri și reuniuni internaționale la Praga, Moscova, Londra și New York în 1991; cursuri la Academia de Studii Economice și Școala Națională de Studii Politice și Administrative între 2000-2008.
Mircea Malița a fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1974, iar în 1994 a fost ales membru titular. Era Președinte Fondator al Fundației Universitare a Mării Negre; membru fondator al Centrului European de Cultură din București; membru de onoare în cadrul Clubului de la Roma; membru al Academiei Mondiale de Arte și Științe; membru al Academiei Internaționale de Perspectivă Socială; membru al Federației Mondiale a Studiului Viitorului; membru al Academiei Internaționale ,,Leonardo da Vinci” din Roma; membru al centrului de studii al Organizaţiei internaţionale din Geneva etc.
În albumul „Români de Centenar”, academicianul Malița spunea: „Omul face istoria şi, deci, şi secolele ei. Vrem să ştim ce a fost românesc şi productiv în suta de ani ce premerge anului 2018.
Căutăm oamenii ce se distingeau în preajma acelor vremuri. Încercăm să enumerăm câțiva dintre ei, dar este drept că o sută cel puţin ar merita elogierea
Începem cu Kogălniceanu, profesor de istorie la Iaşi şi militant pentru unirea Principatelor. Este ales de Cuza Prim-ministru al guvernului său şi rămâne un simbol al acestui act istoric. Spiru Haret, care avea doctoratul în astronomie obţinut la Paris, a fost conducătorul celui mai îndrăzneţ şi bogat program al şcolii, căruia i s-a dedicat.
Mihai Eminescu (1850-1889) se distinge faţă de cei evocaţi în şir. El este cel mai mare poet al românilor.
Nicolae Iorga (1871-1940). Cel mai mare istoric al ţării noastre, avea o minte specială. Înregistra totul şi apoi cita pe de rost când se ivea ocazia.
Urmează teatrul, artele, muzica.
Acest sumar şi incomplet tablou nu are decât a spune că respectarea criteriilor bune şi afirmarea internaţională au demonstrat pentru veacuri întregi ce pot aduce românii în tezaurul lumii”.
Urmăriţi o înregistrare cu academicianul Mircea Maliţa, prilejuită de lansarea, la 21 mai 2015, a volumului său „Secolul meu scurt”, apărut la Editura RAO. Eveniment în cadrul Salonului internaţional de carte Bookfest 2015: