"Agenția Națională a Medicamentului era acum vreo 10 ani una dintre cele mai respectate din Europa. Unde s-a întâmplat declicul de e acest prestigiu aproape nimicit, care este cauza, unde este capacitatea de control a acestei instituții a statului român privind domeniul medicamentului și domeniul celorlalte substanțe utilizate în sistem? Statul trebuie să controleze calitatea produselor. (...) Dacă nu controlează, evident, că se vinde orice. (...) Dacă nu ai aceste laboratoare de control de calitate riști să cumperi produse de o valoare nu îndoielnică, mai mult decât atât. Iată această criză care mie mi se pare îngrijorătoare. De ce s-a ajuns aici? De ce noi tolerăm această deteriorare a comportamentului autorității și a competențelor noastre? (...) Când ziceai 'vezi că te controlează cei de la Sanepid', toată lumea tremura. Erau autorități competente, foarte exigente și care dădeau amenzi de te usturau", spune acad. Victor Voicu.
În acest sens, acad. Victor Voicu punctează în special rolul care îi revine Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, care, cu ani în urmă, era una dintre cele mai respectate instituţii de profil din Europa.
În opinia acad. Victor Voicu, avem nevoie de laboratoare competente, capabile să verifice toate produsele atât din import, cât şi din intern. "Toată lumea are infecții intraspitalicești, dar nu să ajungi să nu îți mai faci o operație de apendicită că mori de septicemie. Nu se poate așa ceva", atrage atenţia acad. Victor Voicu.
"Autoritatea națională, fie că este vorba de autoritatea națională a medicamentului (ANMDM), fie alte autorități ale statului român, care se știu dumnealor, sunt responsabile pentru calitatea produselor utilizate în sistemul de sănătate. Că sunt medicamente, că sunt antiseptice, care se aplică la nivelul suprafețelor corpului uman și, uneori, chiar intern, sau sunt dezinfectante este altă noțiune, chiar dacă țintesc microbii, care se utilizează în afara organismului uman — pe instrumente, spații, săli de operații etc, —. toate trebuie să fie controlate din punct de vedere al calității. (...) Aceste lucruri, dacă nu se controlează, eșuăm catastrofal pe termen mediu și lung. Iată dovada — am ajuns la o stare de criză. Această criză este consecința unor ani de neglijențe", spune acad. Voicu.
Î