A murit pionierul fertilizării in vitro în România, medicul Ioan Munteanu

07 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
A murit pionierul fertilizării in vitro în România, medicul Ioan Munteanu

Unul dintre cei mai apreciați medici și oameni de știință din ultimele decenii, profesor doctor Ioan Munteanu, părintele fertilizării in vitro în România, a încetat din viață sâmbătă seara, la vârsta de 79 de ani, în urma unei comoții cerebrale.

Ioan Munteanu a realizat prima fertilizare in vitro în România, în anul 1995, la Maternitatea Bega din Timişoara, şi în anul 2001 asista la naşterea primului copil prin fertilizare in vitro la o mamă de 50 de ani.

Membru al Academiei Române, profesorul, considerat unul dintre cei mai străluciţi medici din România, s-a stins din viaţă înainte de a împlini 80 de ani. 

Ioan Munteanu s-a născut la 23 iunie 1938 și, după ce a făcut școala primară pe malul Mureșului, în localitatea timișeană Igriș, s-a mutat la Timișoara, unde a absolvit liceul și mai apoi Facultatea de Medicină, cu media 10, în 1961, scrie pressalert.ro.

A devenit medic specialist în obstetrică-ginecologie în 1966, iar în 1972 a obținut titlul de doctor în medicină.

De-a lungul timpului s-a specializat în diverse stagii la București, Cluj-Napoca, Leuven (Belgia), St. Louis și Chicago (Statele Unite), iar din 1985 a fost expert al Organizației Mondiale a Sănătății pentru demografie în Grecia, Bulgaria și Portugalia.

Din 1987 a fost șeful Clinicii Universitare de Obstetrică-Ginecologie „Bega”, unde au fost consemnate mai multe realizări în domeniul reproducerii umane asistate.

Astfel, în 1992 au avut loc primele intervenții chirurgicale laparoscopice în ginecologie, în colaborare cu Clinica de Ginecologie din Heidelberg (Germania), iar în 1995 au fost reușite, pentru prima oară în România, fertilizarea in vitro și embriotransferul uman, realizări urmate de nașterea primului copil conceput prin fertilizare in vitro în țara noastră, la 6 februarie 1996.

A urmat primul embriotransfer la mamă purtătoare, primele sarcini multiple prin fertilizare in vitro (1997), organizarea Primului Congres Național de Reproducere Umană Asistată cu participare internațională, organizat sub inaltul Patronaj al Academiei Romane (1999) și nașterea primului copil prin fertilizare in vitro la o mamă de 50 de ani (2001).

Mii de cupluri au devenit părinţi datorită profesorului Ioan Muntean, un deschizător de drumuri în Medicina românească.

Ioan Muntean a fost primul medic obstetrician ginecolog care a devenit membru al Academiei Române, ca o încununare a meritelor sale incontestabile.
A fost primul om de știință căruia i s-a conferit două premii ale Academiei Române: 1987 - Premiul Gheorghe Marinescu, 2003 - Premiul Iuliu
Hațeganu.
Ioan Muntean fost întâiul profesor al UMF Victor Babeș Timișoara căruia i s-a oferit cea mai înaltă distincție a Ministerului Educației și Cercetării - Premiul Opera Omnia, şi primul specialist român care a obținut funcția de vicepreședinte a Federației Internaționale a Ginecologilor și Obstetricienilor în 2003.

"A condus Clinica Bega 31 de ani. Din 1987 până în 2008. A fost medicul cu cea mai laborioasă activitate medicală şi chirurgicală. A fost omul care 100% a schimbat radical percepţia despre obstetrică-ginecologie în Timişoara şi în România. A format câteva sute de medici, iar cei mai apropiaţi colaboratori ai săi sunt în continuare acum la Maternitatea Bega. Peste 50 de ani a lucrat în sistemul medical, majoritatea în Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, unde prin mâna lui au trecut probabil sute de studenţi", a declarat pentru opiniatimisoarei.ro prof. dr. Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Înmormântarea va avea loc marți, de la ora 15.00, la Cimitirul Eroilor din Timișoara, precizează pressalert.ro.

CREDIT FOTO: adevarul.ro

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră