Boris Johnson a mers iarăși în Ucraina: "Este bine să fiu din nou la Kiev"

17 Iun 2022
Boris Johnson a mers iarăși în Ucraina: "Este bine să fiu din nou la Kiev"

Premierul britanic Boris Johnson a fost din nou într-o călătorie la Kiev, vineri, o vizită surpriză care vine a doua zi după cea a patru lideri ai Uniunii Europene, scrie LeFigaro.

„Sunt încântat să văd din nou un mare prieten al țării noastre, Boris Johnson, la Kiev”, a scris președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pe Telegram. „Este bine să fiu din nou la Kiev”, a spus Boris Johnson pe contul său de Twitter.

Boris Johnson fusese deja la Kiev pe 9 aprilie și a fost atunci primul lider al unei țări G7 care a vizitat Ucraina. Londra a oferit un sprijin militar deosebit de puternic Kievului de atunci.

Potrivit unui comunicat de presă din biroul lui Boris Johnson, premierul britanic „s-a oferit să lanseze un program major de pregătire pentru forțele ucrainene, care ar putea antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile”.

O vizită care o urmează îndeaproape pe cea a liderilor europeni
„Vizita mea de astăzi, în plin război, își propune să transmită un mesaj clar și simplu ucrainenilor: Marea Britanie este cu voi și vă va fi alături până la victorie”, a spus Johnson, citat în acest comunicat. „De aceea i-am propus președintelui Zelensky un program major de pregătire militară, care ar putea schimba ecuația acestui război prin canalizarea celor mai puternice dintre forțe, și anume hotărârea ucrainenilor de a câștiga”, a adăugat el.

„Multe zile de război au dovedit-o: sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina este ferm și hotărât”, a spus Zelensky. „Avem o viziune comună asupra modului în care Ucraina poate obține victoria”, a adăugat el.

Boris Johnson a sosit la Kiev a doua zi după o vizită fără precedent a liderilor francez, german, italian și român, toți membri ai Uniunii Europene spre deosebire de Marea Britanie. Aceștia au spus că sunt în favoarea acordării statutului de candidat Ucrainei la aderarea la UE, la fel ca și Comisia Europeană vineri - un statut solicitat de Kiev care speră să ducă la aderarea timpurie la blocul european.

Alte stiri din Externe

Ultima oră