Două spectacole a caror premieră a fost realizată în această toamnă de Primăria Municipiului București, prin Teatrul „Stela Popescu”, condus de un an de actorul Nicolae Pungă vor fi prezentate în turneu în luna decembrie după cum urmează : Hoțul de mărgăritare, pe 11 decembrie, ora 19,00, la Casa de Cultură Făgăraș și Mareșalii pe 14 decembrie, ora 17,00, la Teatrul „George Ciprian” din Buzău.
Spectacolul Hoţul de mărgăritare în regia Amaliei Ciolan, scenografia Mihaelei Popescu şi coregrafia Ioanei Macarie este una dintre cele mai recente premiere ale Teatrului „Stela Popescu”.
Distribuţia e compusă majoritar din actori tineri, în rolul principal, Eliabar, fiind Cristian Neacșu, alături de care evoluează Daniel Filipescu/Alexandru Floroiu, Paul Cimpoieru, Sorin Aurel Sandu, Cătălin Frăsinescu, Tamara Roman/Amalia Popa, Teodora Calagiu /Ana Maria Carablais, rolul Eli fiind jucat de Viorel Ştefan Păunescu.
Textul piesei Hoţul de mărgăritare, scris în anii 50 de mitropolitul Bartolomeu Anania, este centrat pe parabola Fiului Risipitor, una dintre cele mai cunoscute pilde evanghelice.
Piesa prezintă în faţa spectatorilor două dintre dimensiunile fundamentale ale creştinismului, generozitatea şi dragostea de Dumnezeu şi invită la meditaţie şi reflecţie.
Textul este plin de figuri de stil şi de imagini de o frumuseţe stilistică, dar şi teologică deosebită, dezvăluind spectatorului deopotrivă pe scriitorul Valeriu Anania şi pe călugărul Bartolomeu Anania.
În această confruntare, sau mai bine zis în discuţia cu sinele a scriitorului cu călugărul, pare să fi învins călugărul, fapt ce nu umbreşte valoarea literară a piesei.
Conceptul regizoral nu se limitează la cuvânt, spectacolul beneficiind de contribuţia corpului de balet al Teatrului “Stela Popescu”, care își descoperă valențe noi, jucându-se la granița dintre coregrafie și joc scenic.
Spectacolul Mareşalii a fost realizat de Teatrul “Stela Popescu” special pentru a marca Anul Centenar, textul fiind semnat de Constantin Venerus Popa, regia de Alexandru Bindea și scenografia de Mihaela Popescu.
În distribuţie se află Amalia Ciolan – Regina Maria, Ionuţ Ciocia – Carol al II-lea, Cătălin Frăsinescu – Von Czernin, Marcelo Cobzariu – Mareşalul Averescu, Dan Aştilean – Mareşalul Prezan, Marius Bodochi – Ferdinand, Alexandru Bindea – Brătianu.
Autorul textului, Constantin Venerus Popa, afirmă : ”Piesa Mareşalii este o scurtă trecere în revistă a unor momente extrem de tensionate desfăşurate în preajma capitulării României din 1918.
Este prezentată atitudinea patriotică a Generalului Averescu, care, în dublă calitate de general şi prim-ministru a fost confruntat cu cererile ultimative ale Puterilor Centrale.
Fermitatea, dar și diplomaţia dovedită de Averescu pot deveni oricând modele de comportament pentru un om politic confruntat cu situaţii limită. Generalul Prezan, în calitate de Şef al Marelui Cartier General, este înfăţişat într-o manieră strict militară, nevoit să traducă în terenul confruntărilor armate deciziile politice.
Piesa îmbină amintirile Reginei Maria, legate de aceste evenimente, relatările unor contemporani şi se bazează pe o serioasă documentare.”