„Poiana lui Iocan” se mută la Londra. Marcel Iureş şi George Mihăiţă ajung în West End cu „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”.

18 Iun 2015
„Poiana lui Iocan” se mută la Londra. Marcel Iureş şi George Mihăiţă ajung în West End cu  „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”.
Săptămâna trecută, pe 10 iunie, proiecţia filmului „Moromeţii” în regia lui Stere Gulea deschidea în forță programul aniversar dedicat celebrului roman al lui Marin Preda, în prezenţa unui public numeros. Şi dacă, cu o seară în urmă, pe 17 iunie, universul moromețian le-a fost înfățișat britanicilor, la 60 de ani de la publicarea acestei cărţi definitorii pentru identitatea culturală românească, prin intermediul unui eveniment literar, a venit timpul ca personajele lui Marin Preda să prindă viaţă în teatru, prin intermediul a doi îndrăgiţi actori români: Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

Pe data de 20 iunie, începând cu ora 15:00, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul „Moromeții 60: Jubileul unei capodopere” va continua cu o reprezentaţie unică a spectacolului Teatrului ACT din Bucureşti „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”.

Într-un adevărat tur de forță teatral, universul inconfundabil al „Moromeților” este readus la viaţă cu ajutorul unei adaptări semnate de Cătălin Ștefănescu și în regia reputatului Alexandru Dabija. Spectacolul se concentrează asupra figurii inegalabilului Ilie Moromete, angajat într-un dialog plin de ironie și sclipind de inteligență cu cel mai bun prieten al său, slobodul la gură Cocoșilă, în care sunt puse sub semnul întrebării moravurile sociale și politice ale unei lumi ce a luat-o razna.

Premiera absolută a piesei a avut loc pe 3 martie 2014 la Teatrul ACT din Bucureşti, având parte de o primire de o primire călduroasă atât din partea publicului, cât şi a criticilor. Regizorul Alexandru Dabija saluta iniţiativa lui Cătălin Ştefănescu, practic debutul acestuia în dramaturgie, şi spunea despre această punere în scenă: „Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu țărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”.
 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră