Ultimul minut din luna iunie 2015 va avea 61 de secunde, precizează Franceinfotv. Fr. Fantezie sau nu ea este explicată, în principal, prin în rotaţia neregulată a planetei noastre, mai puţin disciplinată comparativ cu ceasurile atomice. În toate ţările din lume, în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, timpul universal coordonat (UTC – numit în mod curent GMT), în minutul dintre orele 23:59 şi 00:00 se va plasa o secundă în plus faţă de timpul normal. Franţa a anunţat că această secundă « intercalată » va fi plasată între orele 1:59 şi 2:00 din dimineaţa zile de 1 iulie.
Pentru oamenii obişnuiţi nu pare să fie ceva deosebit. Dar pentru « marile sisteme de navigare prin sateliţi, sistemele de sincronizare a marilor reţele de calculatoare trebuie să ţinem seama de impactul acestei modificări asupra bug-urilor, explică Daniel Gambis, director al Serviciului de rotaţia Pământului, însărcinat la nivel internaţional cu adăugarea acestor secunde intercalate.
Prin această secundă suplimentară, omul înţelege reconcilierea Timpului universal (TU), bazat pe rotaţia Pământului, cu Timpul atomic internaţional (TAI), definit în 1971. Pe termen lung, planeta albastră are tendinţa să-şi încetinească rotaţia, din cauza atracţiei gravitaţionale a Lunii şi Soarelui. De asemenea, rotaţia a fost influenţată de diversele mişcări atmosferice, de variaţiile calotelor glaciare, de mişcările seismice… Ceasurile atomice, care se bazează pe proprietăţile atomilor pentru măsurarea timpului, sunt însă de o exactitate formidabilă : o secundă diferenţă la 300 de milioane de ani. Din 1972, au fost adăugate 26 de secunde (inculzând-o pe cea din 30 iunie 2015). Ultima secundă intercalată a fost plasată la jumătatea anului 2012 şi penultima în 2008.
Exerciţiul secundei intercalate nu a fost primit de toate ţările cu braţele deschise. Multe ţări, cum sunt Statele Unite sau Franţa, ar dori să se renunţe la acest exerciţiu, deoarece îl consideră inutil de complicat, şi să se încreadă doar în ceasurile atomice. Dimpotrivă, alte ţări, în special Marea Britanie, pledează pentru menţinerea acestui exerciţiu. O întâlnire a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor este programată pe acest subiect în noiembrie 2015, la Geneva. Ea este consacrată analizei la nivel ştiinţific asupra necesităţii menţinerii sau nu a acestei proceduri.