Peste 60% din cancere, produse de erori genetice. Restul, de stilul de viaţă, mediu şi factori ereditari

26 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Peste 60% din cancere, produse de erori genetice. Restul, de stilul de viaţă, mediu şi factori ereditari

Majoritatea mutaţiilor care duc la cancer sunt provocate de erori de copiere a ADN. Celelalte sunt generate de stilul de viaţă, precum fumatul şi obezitatea. Un număr mic de cancere sunt rezultatul influenţei factorilor de mediu, conform unui model aritmetic bazat pe secvenţierea ADN şi datelor epidemiologice din întreaga lume, publicat în Revista Science, relatează science20.com

Acest lucru ar putea explica de ce persoanele care duc o viaţă sănătoasă se îmbolnăvesc totuşi de cancer. Într-un studiu realizat în 2015, s-a descoperit că erorile de copiere a ADN în celulele multiplicate din cele sănătoase explică de ce anumite tipuri de cancer în SUA, cum ar fi cel de colon, sunt mai frecvente decât altele, cum ar fi cancerul cerebral. 

Noul model a încercat să estimeze fracţiunile de mutaţii canceroase produse din cauza erorilor de copiere a ADN. Pentru a găsi un răspuns la această problemă, cercetătorii au studiat cu atenţie mutaţiile care conduc la creşterea celulelor anormale în 32 de tipuri de cancer.

Ei au dezvoltat un nou model matematic, folosind informaţii despre secvenţierea ADN din atlasul genomului cancerului şi informaţii epidemiologice din baza de date a cercetării cancerului din Marea Britanie.  

Conform cercetătorilor, e nevoie de două sau mai multe mutaţii critice pentru a declanşa cancerul. La o persoană, aceste mutaţii pot avea loc din cauza erorilor de copiere a ADN sau a unor gene moştenite.

Cunoscând acest lucru, Cristian Tomasetti şi Bert Vogelstein au folosit modelul lor matematic pentru a arăta, spre exemplu, că atunci când au loc mutaţii în cancerele pancreatic, şi sunt puse laolaltă, 77% sunt cauzate de erori de copiere a ADN, 18% de factorii de mediu şi de obiceiuri precum fumatul şi 5% de ereditate.

În alte tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată, creier sau oase, peste 95% din mutaţii sunt cauzate de erori de copiere a ADN. Cercetătorii au remarcat că în cazul cancerului de plămâni, lucrurile stau un pic diferit. 65% dintre mutaţii sunt cauzate de factorii de mediu, majoritatea de fumat, iar 35% de erorile de copiere a ADN. Nu se ştie dacă factorii ereditari au vreun rol în cancerele de plămâni. 

Analizând toate cele 32 de tipuri de cancer studiate, cercetătorii estimează că 66% din mutaţiile canceroase sunt rezultattul erorii de copiere a ADN, 29% pot fi atribuite stilului de viaţă şi factorilor de mediu, iar 5% factorilor ereditari.  

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră