Studiul SEPHAR III se va desfășura în perioadele 16 noiembrie – 23 noiembrie 2015 și 15 februarie – 30 aprilie 2016, la nivel național, pe un eșantion de 2000 de persoane adulte.
Studiul Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular în Romania – SEPHAR III continuă edițiile SEPHAR I și SEPHAR II care au evidențiat că hipertensiunea arterială este principala cauză a bolilor cardiovasculare și este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor, în România.
„Rezultatele SEPHAR III vor fi un pas important în managementul bolilor cardiovasculare la nivel național și ne vor ajuta să implementăm pe viitor, cele mai bune metode de prevenție a acestor afecțiuni. Pentru politicile guvernamentale de sănătate, cunoașterea prevalenței factorilor de risc dependenți de stilul de viață, care determină problemele cardiovasculare și tendința de evoluție a acestora, sunt elemente foarte importante. Ne dorim o creștere a nivelului de asistență medicală primară în România, alături de cultivarea unui stil de alimentație sănătos, îmbinat cu activitatea fizică. Creșterea nivelului de educație legată de sănătate, alături de îmbunătățirea venitului mediu, sunt măsuri care ar contribui și ele la îmbunătățirea sănătății populației, pe termen lung” a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune și coordonatorul studiului SEPHAR.
Potrivit rezultatelor disponibile până în prezent, în țara noastră există o tendință de reducere cu 10,7% a prevalenței hipertensiunii arteriale. Pe de altă parte, gradul de informare a populației și nivelul de conștientizare a pericolelor legate de hipertensiunea arterială s-au îmbunătățit, crescând în ultimii ani de la 44,26% la 69,55%, iar complianța la tratament a crescut la 52,2%, cu alte cuvinte numărul persoanelor cu hipertensiune arterială aflate sub control s-a dublat.
Totuşi, România se menţine în rândul ţărilor în care prevalenţa hipertensiunii arteriale este ridicată (40,4%).
Specialiștii spun că bolile cardiovasculare pot fi prevenite. Pentru aceasta ei ne recomandă schimbarea esențială a stilului de viață și, implicit, reducerea factorilor de risc asociați acestora, precum fumatul, alimentația nesănătoasă, obezitatea, inactivitatea fizică și consumul iresponsabil de alcool.