Inovaţie: membrană-filtru, care izolează virusurile și bacteriile din apa reziduală

25 Oct 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Inovaţie: membrană-filtru, care izolează virusurile și bacteriile din apa reziduală

Oameni de știință israelieni, germani și americani și-au unit forțele pentru a dezvolta o membrană-filtru care izolează virusurile și bacteriile din apa reziduală, transformând-o în apă potabilă, scrie nocamels.com.

Membrana “hidrogel polimer amfion” a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea israeliană Ben-Gurion (BGU), Universitatea Duisburg-Essen din Germania și Universitatea Illinois de la Urbana-Champaign. Aceasta poate ajuta la curățarea apei reziduale municipale, fiind apoi reciclată în apă potabilă.

Membrana a fost creată prin plantarea unei înveliș hidrogel special peste o membrană ultrafiltrare. Acesta folosește sarcinile negative și pozitive pentru a respinge virusurile, nepermițând trecerea lor prin filtru – mai eficientă și mai folositoare decât oricare altă tehnologie rivală, conform BGU.

Tehnica de filtrare diferă, așadar, de tehnologiile de purificare existente prin faptul că poate recicla eficient apele reziduale. Asta în timp ce companii populare de desalinizare prin osmoză inversă precum Israel Desalination Enterprise (IDE Technologies) pot afecta ecosistemele de apă sărată și necesită o cantitate imensă de energie, la fel ca Mapal Green Energy, care curăță apele reziduale prin aerare cu un consum foarte mare de curent electric.

Efectele acestei noi metode de filtrare sunt așadar extraordinare, deoarece apa poate fi curățată în mod sustenabil, fără intervenții asupra ecosistemelor naturale și fără utilizarea substanțelor chimice. Din acest motiv, mai multe agenții guvernamentale – precum Agenția de Protecție a Mediului din SUA și Programul de Cooperare în Tehnologii de Apă Germania-Israel – au sprijinit cercetarea hidrogelului polimer amfion.

Reciclarea apei va deveni o necesitate pe măsură ce tot mai multe orașe încep să se confrunte cu resurse din ce în ce mai reduse și cu faptul că ingerarea de apă murdară poate fi fatală. Consecințele uzului apei contaminate variază de la apariția norovirusurilor, principala cauză a gastroenteritei asociată cu mortalitatea, până la adenovirusuri, care pot cauza răceală, dureri în gât, bronșită, pneumonie, diaree, conjunctivită, sau afecțiuni neurologice.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră