Tranziția energetică are o serie de reguli clar definite, dar obiectivele climatice nu pot fi atinse și schimbarea nu poate fi de durată, dacă fiecare persoană de pe acest glob nu contribuie cu ceva. În acest sens, pe lângă o bună informare a populației, este nevoie de voință și dorință de schimbare din partea fiecărui cetățean.
Mulți se întreabă dacă soluția resurselor renegenerabile va aduce automat și o scădere a prețului la energie. Răspunsul este că nu în viitorul foarte apropiat. Dar nici întrebarea și nici răspunsul nu sunt cele potrivite. Întrebarea corectă este cum contribui eu la combaterea încălzirii globale, care generează tot mai multe fenomene meteo violente, dar şi la o tranziţie energetică mai rapidă şi mai eficientă.
Revenind la frământarea consumatorului român, există soluții pentru a reduce costurile de întreținere.
Ministerul Mediului din Germania, în urma unei decizii a Parlamentului german, a demarat un proiect intitulat Stromspar-Check, adică o verificare a posibilităților de a economisi energie. În Berlin, proiectului i s-a alăturat și organizația de ajutorare Caritas, care se implică în latura socială a problemei.
Ministerul sprijină consilierea gratuită a pernsionarilor, a persoanelor care își cresc copiii singure, dar și a celor aflați în dificultate financiară.
Proiectul a început la 1 aprilie 2016 și urmează să se încheie la 31 martie 2019. Sunt 150 de puncte de lucru la nivel național, au fost specializați deja 900 de consilieri și au fost consiliate până acum peste 253.000 de familii.
Consilieri energetici
Organizația umanitară Caritas Verbund plusează în capitala Germaniei și formează șomeri, cei mai mulți dintre ei imigranți, persoane care nu își găsesc un loc de muncă, ca să devină consilieri enegetici în cadrul proiectului. Printre ei, se află și români.
Familii aflate în dificultate (chiar familii de români și alți imigranți), care consideră că plătesc prea mult pentru curent, apă și gaze, se înscriu în program și așteaptă vizita la domiciliu a consilierului.
Acesta verifică facturile la fața locului și se interesează asupra obiceiurilor de uz casnic în cadrul familiei. Face măsurături, își notează fiecare tip de aparat, dar și obiceiurile familiei de a se uita la televizor, de a găti, de a face duș, de a aerisi etc. La finalul vizitei, expertul introduce informațiile în baza de date, face o evaluare și emite o prognoză, cam câți euro ar putea economisi familia într-un an, dacă urmează cu exactitate sfaturile acestuia.
La a doua vizită, se fac recomandări și se iau primele măsuri concrete, unele chiar de schimbare gratuită de becuri, aparate casnice , dar și impunerea unui anumit comportament. ”Noi nu facem reclamă. Firmele sunt alese prin concurs. Se alege cel mai bun raport calitate-preţ. După un an se schimbă furnizorul”, ne explică expertul.
A treia vizită are loc peste un an. Expertul face noi măsurători, verifcă facturile și are loc o nouă consiliere. “Proiectul are patru componente. Cea legată de mediu vizează reducerea relevantă a emisiilor de CO2 în fiecare locuință. Partea socială prevede o reducere a costurilor pentru fiecare familie, o reducere a datoriilor față de furnizorii de energie și o economie pentru autoritățile locale și naționale. Pe de altă parte, ne propunem să readucem în piața muncii persoanele care sunt de foarte mult timp șomere. Nu în ultimul rând, vrem să răspândim la scară largă o cunoaștere practică despre eficiența energetică și protecția climatică”, ne-a declarat Stefan Becker, coordonatorul Energy-Saving Check, din cadrul Caritas Verbund Berlin, cu ocazia unei vizite facilitate de Adelphi.
Costuri reduse efectiv
La nivel teoretic, proiectul își propune, ca după un an, pentru fiecare familie/gospodărie consiliată, costurile să fie reduse cu 142 de euro pentru autoritățile locale, 106 euro pentru autoritățile naționale și 150 de euro pentru consumator (familie).
Programul prevede o economisire de 98 de euro la factura de curent, adică 389 de kWh (232 kg de CO2), 41 de euro la apă (11,4 metri cubi) și 11 Euro la factura de încălzire, adică 216 KWh (51kg CO2).
La nivel de Berlin, Caritas acoperă 7 sectoare din capitala Germaniei și a consiliat peste 13.000 de gospodării, adică o reducere de 28.000 de tone de CO2.
De curând, Ministerul a introdus și un sprijin financiar pentru familiile aflate în dificultate. În cadrul proiectului, dacă optează pentru o urmare a sfaturilor expertului, ei pot beneficia de un voucher de 150 de euro pentru înlocuirea unui aparat casnic, frigider, mașină de spălat etc. “Este un ajutor binevenit. Dar trebuie să fie conștienți că orice aparat de ultimă generație costă mai mult decât 150 de euro, astfel că fiecare gospodărie trebuie să pluseze un pic”, spune unul dintre consilierii de origine română, care a urmat peste 100 de ore de instruire și practică, până la obținerea certificatului de consilier energetic. 800 de aparate casnice vechi au fost schimbate doar în Berlin în cadrul acestui program.
Sfaturi practice pentru consumatorii casnici
Becurile LED sunt aproape obligatorii, la fel și televizoarele cu standby, prizele care se autodeconectează, dușuri care au presiunea de apă caldă reglabilă, frigiderele A+++ cu termostat. ”Noi nu facem reclamă unui producator anume. Ei sunt aleşi prin concurs, în funcţie de raportul calitate-preţ. După un an expiră contractul şi alegem un nou furnizor”, spune expertul.
Preferabil ar fi să aveți toate aparatele casnice pe care nu le folosiți pe timp de noapte într-un singur set de prelungitor care se autodeconectează: calculator, televizor, ADSL-Router, mașină de cafea, etc. Acestea consumă curent complet inutil pe timpul nopții, deși sunt teoretic oprite. Pare un consum banal, însă la finalul anului se adună o sumă considerabilă.
Un bec halogen de 40W poate fi înlocuit cu ușurință cu un bec de 9W care economisește energie (ESL), chiar dacă au tot apărut critici privind calitatea luminii, durata de viață sau proprietățile ecologice. Mai mult, experții susțin că nu există niciun motiv întemeiat ca ferestrele să rămână deschise mai mult de 10 minute pentru aerisire.
Camerele copiilor trebuie aerisite după ce v-ați ridicat dimineața din pat, iar pe timp de iarnă aerisirea trebuie redusă la 5-10 minute. Dacă ați deschis geamul sau ați părăsit locuința pentru mai mult timp, atunci inchideți caloriferele. Reducerea temperaturii din cameră cu un grad vă va ajuta să economisiți energie pentru încălzire cu aproape 6%. Încălziți conștient și economicos. Încălzirea cu aparate electrice este ineficientă și mult prea scumpă. Folosiți ventilatoare cu termostat.
Folosiți ochiurile de aragaz pentru gătit și nu cuptorul, care necesită de patru ori mai multă energie. Gătiți mereu cu capacul pus pe oală. Dacă vreți să încălziți apă sau cantități mai mari de lichide, folosiți aragazul și nu cuptorul de microunde. Folosiți microundele doar în cazul unor porții mici de mâncare. Dacă plecați în concediu pentru mai multe zile, scoateți frigiderul din priză, dar nu uitați să deschideți ușa, ca să nu se formeze mucegai. Când vreți să puneți mâncare gătită în frigider, așteptați să se reducă temperatura mâncării la nivelul temperaturii camerei. Nu uitați că orice strat de gheață înseamnă consum în plus de energie. Nu puneți frigiderul sau lada frigorifică în aproprierea unui calorifer, aragaz sau lângă sobă. Dacă reușiți să plasați frigiderul într-un loc cu un grad mai rece, puteți economisi 3% curent, iar la lada frigorifică chiar 6%.
Nu lăsați în priză încărcătoarele de telefon, laptop, tabletă, aparat foto, periuță electrică. Scoateți televizorul din priză. Verificați după câteva minute, dacă televizorul emană căldură, în unele cazuri ruperea de completă de curent se produce doar după o oră. Scoateți monitorul calculatorului din priză, la fel și aparatele audio. Nu aveți nevoie de cadă, rezumați-vă doar la dușuri. E bine și pentru piele. Încercați să vă procurați mașini de spălat vase eficiente energetic. Economisiți curent, apă și vă odihniți mâinile.
Funcția ½ la astfel de mașini reduce semnificativ consumul de apă și energie, dar nu la 50% cum ați crede. Când părăsiți locuința pentru o perioadă mai lungă de timp, scoateți boilerul din priză.
În cazul mașinilor de spălat, săriți peste partea de prespălare, care să economiști apa și energie.
Încărcați aparatul la volum maxim astfel încât să funcționeze la randament maxim. Atenție! Cu cât este mai mare temperatura de spălare, cu atât e mai mare și consumul de curent. Hainele din epoca noastră pot fi curățate și la 30 sau 40 de grade, nu e nevoie de 60 de grade. Saltul de la 60 la 40 înseamnă consum de energie redus la 50%, iar la 30 de grade, la 33%.
”Evident că depinde mult de câte persoane sunt într-o gospodărie. Am avut și cazuri în care după un an factura nu doar că nu a scăzut, dar a devenit mai mare. Ne-am uitat care e motivul și am aflat că s-a mai mutat o persoană în locuință. Evident că automat consumul de apă și energie a crescut. Recomandarea mea e ca atunci când facem duș să conștientizăm că pe robinet nu curge doar apă caldă, ci și banii nostri”, a încheiat expertul de origine română.
CREDIT FOTO: Jan Rottler/adelphi
UPDATE
Preţul gazelor naturale pentru populaţie creşte începând de miercuri, companiile de utilităţi estimând o creştere medie de 5,6%, procentul fiind diferit de la un furnizor la altul, anunţă news.ro.
Începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă, reaminteşte sursa citată.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei le-a aprobat furnizorilor o majorare cu peste 8%. Asta înseamnă că factura lunară va fi mai mare cu aproape 5 lei/lună la un consum mediu. Din nou, cei mai afectați de scumpire vor fi posesorii de centrale de apartament, comentează rfi.ro.
Expertul Ionuț Purica a explicat la RFI că „temperaturile mari din această iarnă au condus la un consum de gaze mai scăzut decât anticipau producătorii de gaze - și pentru că aceștia nu au înregistrat veniturile scontate – au adresat ANRE cererea de majorare a tarifelor, cerere care a fost aprobată rapid”.