DESCOPERIRE epocală din vremea Regelui David - Fortăreaţă veche de 3.000 de ani, pe Platoul Golan

12 Noi 2020 | scris de A.V.
DESCOPERIRE epocală din vremea Regelui David - Fortăreaţă veche de 3.000 de ani, pe Platoul Golan

Arheologii israelieni au anunţat miercuri că au descoperit o fortăreaţă veche de aproximativ 3.000 de ani, situată pe Platoul Golan şi care ar fi fost construită de aliaţii regelui David, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Fortăreaţa, construită din piatră de bazalt, a fost găsită în proximitatea coloniei evreieşti Hispin, în zona Platoului Golan administrată de Israel din 1967, în cadrul unor săpături realizate înainte de construirea unui nou cartier rezidenţial.

În acest sit, arheologii au găsit o piatră pe care erau gravate personaje cu coarne şi cu mâinile întinse, dar şi statueta unei femei care ţine un instrument muzical ce se aseamănă cu o tobă.

Descoperirile par să aibă legătură cu o serie de artefacte găsite într-un alt sit, cel din Betsaida, "asociat capitalei regatului Gheşur", situat lângă lacul Tiberiada, în actualul perimetru al Platoului Golan, în epoca regelui David, personaj biblic considerat unul dintre fondatorii străvechiului stat israelit.

Este vorba despre prima fortăreaţă din acea perioadă descoperită pe Platoul Golan, potrivit Autorităţii israeliene pentru antichităţi, care vorbeşte despre "o nouă piesă în puzzle-ul" ce va permite descifrarea relaţiilor dintre regatul regelui David şi aliaţii săi locali din Gheşur.

"Abia începem să redescoperim Platoul Golan", a declarat Barak Tzin, potrivit căruia săpăturile viitoare vor permite oamenilor de ştiinţă să obţină o mai bună reprezentare a frontierelor regatului Gheşur.

"Credem că acest regat se întindea până în Siria", a adăugat el.

Cercetările arheologice rămân un subiect sensibil în Israel şi în Teritoriile palestiniene, unde rezultatele lor sunt uneori folosite de asociaţii şi partide politice pentru a justifica revendicarea unor spaţii de reculegere şi a unor teritorii disputate.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră