Un tsunami diplomatic, care schimbă harta păcii în Orientul Mijlociu

26 Oct 2020 | scris de Istvan Deak
Un tsunami diplomatic, care schimbă harta păcii în Orientul Mijlociu

Premierul Benjamin Netanyahu s-a adresat israelienilor, vorbind despre un adevărat tsunami diplomatic care schimbă harta păcii. S-a făcut încă un pas pe calea păcii, de data aceasta cu Sudanul.

O delegație israeliană se va deplasa în Sudan, în zilele următoare, pentru a finaliza acordul cu această țară arabă. Netanyahu i-a mulțumit președintelui Ugandei, Yoweri Museveni, care a organizat întâlnirea cu președintele Consiliului suveran al Sudanului, Abdel Fattah al-Burhan.

După 25 de ani fără acorduri de pace prin mediere administrației Trump, în mai puțin de două luni s-au obținut trei acorduri și alte țări se vor alătura, relatează corespondentul în Israel al Radio România Actualități, Dragoș Ciocîrlan.

Televiziunea israeliană a relatat în timpul nopții că un anunț de normalizare a relațiilor între Israel și Arabia Saudită se va întâmpla cel mai probabil după încheierea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, citându-l pe directorul Mossadului Yossi Cohen.

Un anunţ de normalizare a relaţiilor între Israel şi Arabia Saudită va fi făcut cel mai probabil după încheierea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite - a relatat televiziunea israeliană, citându-l pe directorul Mossad-ului, Yossi Cohen.

Potrivit televiziunii israeliene, este dorinţa Ryad-ului de a prezenta normalizarea ca pe un cadou oferit celui care va câştiga alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

În presă s-a comentat că Ryadul ar putea solicita un acord privind livrarea de arme de către Statele Unite. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, care a fost în vizită la Washington săptămâna trecută, a primit asigurări din partea secretarului american al apărării Mark Esper că va fi asigurată superioritatea calitativă a dotării militare a Israelului.

Surse guvernamentale de la Ierusalim au indicat că există posibilitatea ca sultanatul Oman să anunțe normalizarea relațiilor cu statul Israel înainte de alegerile americane. Luna trecută Omanul a salutat acordurile de normalizare cu Emiratele Arabe Unite și regatul Bahrein, din perspectiva realizării unei păci durabile în Orientul Mijlociu.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră