Un studiu israelian face o legătură directă între revenirea la clasă a elevilor și reluarea epidemiei Covid-19 în țară. Copiii, uneori descriși drept slab „contaminanți”, sunt la originea reluării epidemiei în Israel, potrivit unui studiu guvernamental recent, informează smartradio.ro.
A fost un consens de la începutul crizei de sănătate: copiii suferă în mare parte de forme ușoare ale virusului. „La copii, infectarea este, în general, mai ușoară sau asimptomatică, ceea ce înseamnă că virusul poate trece neobservat sau poate rămâne nediagnosticat”, arăta un studiu publicat la mijlocul lunii august, de Centrul European pentru prevenirea și controlul (ECDC) asupra infecției cu SARS-CoV-2 la copii și rolul mediului școlar în transmiterea virusului.
Rată de transmitere
Cu toate acestea, copiii au o rată mare de transmitere?
Răspunsul este departe de a fi unanim în rândul oamenilor de știință, care au ridicat din umeri luni de zile cu privire la această întrebare. „Superpropagatori”, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în septembrie în revista Science on India, copiii sunt de fapt „mici contaminatori”, așa cum menționa la începutul lunii iunie, Robert Cohen, vicepreședinte al Societății Franceze de Pediatrie.
5% dintre copii, „super-contaminanți” în Israel
În încercarea de a găsi un răspuns clar, guvernul israelian, confruntat cu un al doilea val la mijlocul lunii septembrie, a evaluat consecințele redeschiderii școlilor după izolare. „Majoritatea studiilor pe copii au fost efectuate în perioadele de izolare – care nu sunt condiții normale – sau în momente de transmitere comunitară redusă (în afara focarelor active)”, scrie Zoë Hyde.
Cercetătorul australian a sintetizat rezultatele acestui studiu israelian publicat pe 21 octombrie. Pentru a demonstra contagiozitatea copiilor din țară, 350 de persoane care au infectat cel puțin alte zece persoane au fost identificate de autorități. Dintre acești „super-contaminanți”, 5% erau copii.
Mai presus de toate, focarele identificate în școali s-au răspândit mult dincolo de zidurile lor. Dintr-o unitate în care cinci profesori și 20 de elevi au fost infectați, 79 de persoane sunt în cele din urmă pozitive. Concluzia guvernului israelian: redeschiderea școlilor este responsabilă pentru reluarea epidemiei. „Experiența israeliană ne-a arătat că era imposibil să punem o bariera etanșă între tineri și bătrâni”, analizează profesorul Philippe Froguel, doctor și cercetător în biologie moleculară și genetică în Lille.
Măsuri de sănătate întărite
Ar putea această lucrare să ducă în cele din urmă la un consens cu privire la problema contagiozității copiilor? „Cred că da”, a răspuns Antoine Flahault, nu chiar surprins de rezultate: „Nu cunosc un singur virus respirator care să nu se răspândească predominant la copii”, notează epidemiologul și specialistul în sănătate publică.
Ar trebui să ținem școlile închise? Nu, dar măsurile de sănătate trebuie consolidate, insistă cei responsabili pentru lumea educațională. Oamenii de știință, precum Antoine Flahault, de exemplu, susțin purtarea unei măști de la șase ani.