Cartoful care face și vinete, o reuşită din Neamţ

29 Ian 2018
Cartoful care face și vinete, o reuşită din Neamţ

Pasionatul de legume Vali Cucu, din județul Neamț, continuă seria inovațiilor, folosind tehnicile de altoire, după ce a reușit, nu demult, să obțină un copac care face tomate.

Cultivatorul a născocit planta de la care a obținut atât tuberculi de cartof, cât și vinete. 

Legumicultorul din Bălțătești a aplicat aceeași tehnică a altoirii cu care a devenit celebru acum doi ani, când a obținut, pe aceeași plantă, tuberculi de cartofi și de tomate. Reușitele au fost asigurate de faptul că atât cartoful, cât și roșia sau vânăta provin din aceeași familie: solanacee, scrie antenasatelor.ro.

Fiind un pasionat al culturilor mai puțin obișnuite, Vali Cucu și-a început aventura în anul 2015, când a citit pe un site de specialitate despre un britanic care a recoltat cartofi și roșii de pe aceeași plantă. În scurt timp, nemțeanul a descoperit secretele tehnicii aplicate de britanic și a reușit să aibă același rezultat impresionant.

“Este vorba de o altoire simplă, care se face în V. Nu implică vreo tehnologie ieșită din comun! Orice om care se pricepe o poate face. Pentru reușita culturii ai nevoie de un cartof productiv și o roșie care face fructe de mărime mică spre medie. Pentru partea superioară, merg foarte bine roșiile cherry. Este importantă alegera soiului, atât pentru cartof, cât și pentru roșii, pentru că, cele două plante trebuie să consume în mod echilibrat nutrienții din sol, astfel încât soiurile alese să producă o cantitate similară de legume”, a declarat păstrătorul de soiuri vechi de legume despre importanța alegerii plantelor pentru altoire.

Legumicultorul Vali Cucu a subliniat faptul că alegerea soirilor ce vor fi altoite se face în funcție de rezultatele pe care dorești să le obții.

Dacă vrei o cantitate mai mare de cartofi alegi un soi mai productiv de cartof și unul mai puțin productiv de roșie sau de vânătă, în timp ce, dacă dorești să obții o cantitate mai mare de pătlăgele, alegi un soi de roșii mai productiv și un soi de cartofi mai puțin productiv.

Totuși, pentru reușita culturii, Vali Cucu recomandă folosirea unor soiuri cu producții similare.

Articolul integral poate fi citit AICI.

CREDIT FOTO: antenasatelor.ro

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră