Când o persoană este infectată cu virusul variolei maimuței, aceasta trebuie să evite pe cât posibil contactul cu animalul său de companie, recomandă Agenția Națională de Securitate în Sănătate (ANSES) din Franta joi, 16 iunie, scrie LeFigaro.
În urma creșterii numărului de persoane infectate cu acest virus în multe țări din afara zonelor endemice africane, inclusiv Franța, ANSES a primit o solicitare urgentă cu privire la problema transmiterii acestuia la animalele de companie.
Fără date sau puține
În starea de azi a cunoștințelor, se stie ca iepurii sau iepurii de câmp, sunt receptivi și sensibili în condiții experimentale. Sciuridele, inclusiv veverițele și câinii de prerie, par să constituie o familie receptivă și sensibilă, probabil cea mai expusă riscului de contaminare de către oameni.
Rozatoarele de companie, cum ar fi sobolanii bruni, soarecii, cobaii sau chiar hamsterii, par sa nu fie foarte receptivi la virus la varsta adulta, dar ar putea fi asa pentru cele mai tinere animale. Lipsesc date pentru dihori și câini. În ceea ce privește pisici, există un singur studiu serologic cu rezultate negative. În acest stadiu, nu au fost raportate cazuri clinice la aceste trei specii.
Purtați mănuși și mască
Având în vedere aceste date, atunci când o persoană este infectată cu virusul variolei maimuței, ANSES recomandă „evitarea pe cât posibil a contactului dintre animal și persoana infectată, în mod ideal, prin îngrijirea animalului de către o altă persoană în timpul izolării” . Și, „înainte de fiecare contact cu animalul tău”, ea sfătuiește „să te speli pe mâini, apoi să purtați mănuși și o mască de unică folosință”.
În așteptarea unor date suplimentare privind sensibilitatea și receptivitatea animalelor de companie, „cea mai mare vigilență” se recomandă și medicilor veterinari care primesc în consultație animale al căror proprietar este simptomatic. Până la sfârșitul anului 2022, o nouă expertiză va completa aceste elemente inițiale. Se va referi la evaluarea riscurilor de transmitere a virusului către fauna peridomestică (în special rozătoare). De asemenea, va fi efectuată o evaluare a riscului de import de virus de către animalele infectate.