Un prim caz al noii variante de mpox a fost confirmat în Germania, au anunțat autoritățile sanitare marți, 22 octombrie 2024. Boala se află la originea unei epidemii majore în Africa, unde cazurile au crescut de la începutul anului 2024, scrie Ouest France
Un prim caz de infecție cu noua variantă a virusului mpox, cauza unei epidemii majore în Africa, a fost confirmat în Germania, marți, 22 octombrie 2024, potrivit Institutului de Monitorizare a Sănătății Robert Koch (RKI), relatează Agence France-Presse ( AFP )
Risc „scăzut” pentru populația germană
Virusul mpox, numit anterior variola maimuțelor, este o zoonoză, o boală virală care se transmite de la animale la om, dar și între oameni. Poate provoca febră, erupții cutanate și dureri musculare.
„La 18 octombrie 2024, în Germania a fost detectată o infecție mpox cu noua clădă 1b, dobândită în străinătate”, indică RKI, adăugând că „riscul pentru sănătatea populației din Germania” a fost „scăzut” .
„Se presupune că pacientul a fost infectat într-o țară din Africa de Est”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a orașului Köln. Potrivit mai multor mass-media, acesta este internat din 12 octombrie.
Institutul a spus că observă situația „foarte îndeaproape” și a indicat că își va adapta recomandările dacă este necesar. Transmiterea virusului necesită „contact fizic apropiat ”, a amintit el.
Republica Democratică Congo, cea mai afectată țară din lume
Timp de câteva luni, o nouă epidemie a afectat Africa, cele mai mari cifre de infecție fiind găsite în Republica Democrată Congo (RDC), Burundi și Nigeria.
Au loc două epidemii concomitente, una cauzată de clada 1 în Africa Centrală, care afectează în principal copiii, și alta de noua variantă, clada 1b, care afectează adulții din altă regiune, în estul RDC și în țările vecine.
Un total de 42.000 de cazuri au fost înregistrate în Africa de la începutul anului 2024 și aproximativ 1.100 de persoane au murit din cauza mpox, a anunțat săptămâna trecută agenția de sănătate a Uniunii Africane. Potrivit acesteia, epidemia este pe punctul de a deveni „scăpată de sub control” dacă nu se iau măsuri.
Alte cazuri au fost raportate și în Suedia, precum și în mai multe țări asiatice. O campanie de vaccinare a fost lansată la începutul lunii octombrie în RDC, de departe cea mai afectată din lume de virus.