Variola de maimuță: OMS e îngrijorată de accelerarea cazurilor în Europa

21 Mai 2022
Variola de maimuță: OMS e îngrijorată de accelerarea cazurilor în Europa

În timp ce numărul cazurilor pozitive de variola a maimuței a crescut în ultimele zile, OMS estimează că tendința este probabil să continue în această vară, scrie AFP citata de BFMTV.

Cazurile de variola a maimuței ar putea accelera în Europa, a declarat vineri un oficial regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în timp ce cel puțin opt țări europene au identificat pacienți, inclusiv 20 în Marea Britanie.

Pe măsură ce intrăm în sezonul estival (...) cu adunări, festivaluri și petreceri, mă tem că transmiterea se accelerează”, a spus directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.
Cazuri ale acestui virus endemic în Africa de Vest au fost înregistrate în mai multe țări occidentale de la începutul lunii mai, în special în Marea Britanie, Statele Unite, Canada sau chiar în Portugalia, Franța sau Suedia. Gradul de transmitere este „atipic”, a spus Hans Kluge, subliniind că „toate cazurile recente, cu excepția unuia, nu au călătorit în zone în care variola maimuței este endemică”.

O creștere care ar trebui să continue
Majoritatea cazurilor au fost identificate în rândul bărbaților care întrețin sex cu bărbați, a mai indicat Hans Kluge, OMS indicând deja că dorește să facă lumină asupra transmiterii virusului în cadrul comunității homosexuale. Vineri, Regatul Unit a anunțat că a înregistrat unsprezece noi cazuri de virus, ceea ce a adus numărul de persoane infectate în țară la 20. Franța, Belgia și Germania și-au identificat și ele primele cazuri.

Potrivit ofițerului medical al Agenției Britanice pentru Securitatea Sănătății (UKHSA), Susan Hopkins, „este de așteptat ca această creștere să continue în zilele următoare”. Ea a îndemnat homosexualii să fie atenți la cel mai mic simptom.

Infecția se vindecă singură
Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și oboseală. Pot apărea erupții cutanate, adesea pe față, și se răspândesc în alte părți ale corpului, inclusiv organele genitale, înainte de a trece prin diferite faze, se formează cruste și se desprind.

Nu există nici un tratament pentru variola maimuțelor, care se răspândește prin contactul cu o persoană infectată sau cu fluidele corporale ale acesteia, inclusiv saliva. Această infecție virală se vindecă singură. UKHSA spune că virusul „nu se transmite ușor” între oameni și că riscul pentru oamenii din Marea Britanie este „scăzut”.

Sajid Javid, ministrul Sănătăţii al Marii Britanii, a clarificat vineri că „majoritatea cazurilor (în Marea Britanie) sunt uşoare”.

Și „pot confirma că am pus la dispoziție mai multe doze de vaccinuri eficiente împotriva variolei maimuțelor”, a adăugat el.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră