A prezis Bill Gates focarul de variolă de maimuță?

20 Mai 2022
A prezis Bill Gates focarul de variolă de maimuță?

Mai multe postări pe Twitter au sugerat că fondatorul Microsoft , Bill Gates, a prezis probabilitatea unui focar de variolă înaintea cazurilor recent înregistrate de variola a maimuței în SUA și Europa. Deși a vorbit despre bioterorism care implică virusul variolei in 2021, Gates nu s-a referit niciodata la variola de maimuță, scrie Newsweek.

Miliardarul a vorbit despre posibilitatea ca virusul de tip variolă să fie folosit ca armă bioteroristă, discursuri care au fost evidențiate pe rețelele de socializare.

Pentru unii utilizatori Twitter, aceste evenimente nu sunt o simplă coincidență și nu pot fi explicate de faptul că liderii mondiali sunt preocupați de sănătatea publică în timpul unei pandemii globale. Mai degrabă, ele sunt dovada că Gates, mai pune la cale ceva. 

Mai multe postări pe rețelele sociale au raportat că Bill Gates a avertizat recent despre un atac de variolă.

Unii dintre acei comentatori sugerează implicit rolul pretins al lui Gates în răspândirea cazurilor de variola a maimuțelor raportate în Europa și SUA.

În noiembrie 2021, în timpul unui interviu de schimb de politici cu președintele Comitetului selectat de sănătate din Marea Britanie, Jeremy Hunt, Gates a avertizat că guvernele ar trebui să se pregătească pentru viitoarele pandemii și atacuri teroriste împotriva variolei.

Răspunzând la o întrebare a lui Hunt despre ce ar trebui să facă guvernele globale pentru a se proteja împotriva viitoarelor pandemii, Gates a spus că va fi nevoie de „zeci de miliarde” în cercetare și dezvoltare și „probabil aproximativ un miliard pe an” pentru a forma un grup operativ pentru pandemie condus la un Nivelul Organizației Mondiale a Sănătății

Unele dintre articolele care au urmat interviului sugerau că Gates a avertizat că teroriştii vor încerca să folosească variola ca armă. Gates vorbea de fapt despre simularea posibilităților unui astfel de atac, fără să spună că se va întâmpla.

„Și așa sper că în cinci ani voi putea scrie o carte... știi, suntem pregătiți pentru următoarea pandemie, dar va fi nevoie de zeci de miliarde de cercetare și dezvoltare iar SUA si Marea Britanie vor face parte din asta."

„Va trebui, probabil, aproximativ un miliard pe an pentru un grup de lucru pentru pandemie la nivelul OMS, care face supravegherea și de fapt face ceea ce eu numesc „jocuri cu germenii” în care exersați, în care spun „Bine, ce se întâmplă dacă un bioterorist aduce variola în 10 aeroporturi? Știi, cum ar răspunde lumea la asta?" a spus Gates în interviu

„Există epidemii cauzate în mod natural și epidemii cauzate de bioterorism care ar putea fi chiar mult mai rele decât ceea ce trăim astăzi, și totuși, progresele în știința medicală ar trebui să ne ofere instrumente pe care, știți, le-am putea îmbunătăți dramatic.”

În timp ce Gates a vorbit despre posibilitatea unor atacuri bioteroriste de variolă în trecut, comentariile sale au fost scoase ușor din context și ele nu menționează variola maimuțelor.

Gates a făcut declarații despre amenințarea unui atac de variolă cu câțiva ani înaintea pandemiei de COVID-19 . În aprilie 2017, el a spus într-un interviu că „progresele biologiei au făcut mult mai ușor pentru un terorist să recreeze variola”.

 „Când te gândești la lucruri care ar putea cauza peste 10 milioane de morți, chiar și ceva tragic precum un incident cu arme nucleare nu ar ajunge la acest nivel." a spus Gates.

„Deci cel mai mare risc este de la o epidemie naturală sau o infecție cauzată intenționat (prin) evenimente de bioterorism”.

În același an, el a spus la o conferință de securitate din München că următoarea epidemie ar putea avea originea dintr-o „versiune sintetică a virusului variolei... sau o tulpină super contagioasă și mortală a gripei”.

Posibilitatea unui atac bioterorist de variolă a fost discutată de ani de zile în mai multe lucrări de cercetare, înainte ca Gates să ridice public această posibilitate. Cu toate acestea, postările distribuite pe rețelele sociale în 2022 sugerează că opiniile lui Gates au fost mult mai recente, aproape în tandem cu rapoartele despre variola maimuțelor.

Gates nu a menționat variola maimuțelor în mod specific în discursurile sale anterioare, în schimb vorbește mai ales despre amenințarea bioterorismului într-o manieră ipotetică.

Variola de maimuță este un virus care poate provoca variola, care poate lăsa victimele o erupție dureroasă și poate fi fatală dacă nu este tratată. Deși este similară cu variola, are adesea simptome mai ușoare, care încep adesea cu febră, dureri de cap, dureri musculare și epuizare.

OMS a spus că sursa infecției este momentan necunoscută. Un atac bioterorist, despre care a vorbit Gates, ar fi probabil mult mai ușor de identificat.

În starea actuală, în timp ce SUA au cumpărat milioane de vaccinuri împotriva variolei maimuțelor, oficialii din sănătatea publică spun că riscul este puțin motiv de îngrijorare. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat că riscul de a infecta boala rămâne extrem de rar.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră