SUA prelungește perioada dintre primele 2 vaccinări COVID la 8 săptămâni din cauza riscului de miocardită

05 Feb 2022 | scris de M.N.
SUA prelungește perioada dintre primele 2 vaccinări COVID la 8 săptămâni din cauza riscului de miocardită

Autoritațile americane din domeniul sănătății au declarat vineri că iau în considerare prelungirea intervalului recomandat dintre primele două doze ale celor mai utilizate vaccinuri COVID-19 la opt săptămâni pentru a reduce riscul de inflamație a inimii și pentru a le îmbunătăți eficacitatea. .

In timpul unei întâlniri a Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare, un grup de consilieri externi ai CDC, Dr. Sara Oliver, un oficial al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), a declarat că agenția ia în considerare să facă aceasta recomandare pentru injecțiile de la Moderna și Pfizer/BioNTech .

În Statele Unite, intervalul recomandat între primele două injecții de vaccin Pfizer este de trei săptămâni, iar pentru Moderna, patru.

În prezentarea ei, dr. Oliver a spus că un interval prelungit pare să reducă riscul unor cazuri deja rare de miocardită și că cele mai scăzute rate de inflamație a inimii după vaccinare apar dacă vaccinurile sunt administrate la opt săptămâni.

Miocardita este un efect secundar rar observat cu vaccinurile ARNm - tehnologia din spatele ambelor injecții Pfizer/BioNTech și Moderna. Se pare că este mai frecventă în rândul bărbaților tineri.

Oliver a mai spus că intervalul prelungit pare să mărească eficacitatea vaccinului.

Dacă agenția modifică intervalul recomandat, ar putea exista unele populații pentru care decalajul mai scurt este încă preferat, a spus Oliver, în special grupurile pentru care beneficiile protecției împotriva COVID-19 depășesc riscul de miocardită.

Recomandarea a aparut prea târziu în campania de vaccinare din SUA, deoarece peste 212 milioane de oameni sunt complet vaccinați, potrivit datelor guvernamentale. Totusi există încă aproximativ 33 de milioane de oameni nevaccinați în Statele Unite cu vârste cuprinse între 12 și 39 de ani, a spus Oliver, interval de vârstă care îi expune un risc mai mare de miocardită după vaccinuri.

Oficialii canadieni din domeniul sănătății au prezentat grupului date  despre motivul pentru care au stabilit un interval recomandat de opt săptămâni între injecțiile celor două vaccinuri.

Sursa: Reuters

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră