Un grup de experți a descoperit nouă factori care măresc riscul de demență și care pot fi evitați în funcție de vârstă.
Demența nu este o fatalitate. Cel puțin un caz din trei ar putea fi evitat cu ajutorul unui stil de viață echilibrat, demonstrează un studiu publicat în revista The Lancet. Asta înseamnă tratament corect contra hipertensiunii, depresiei, renunțarea la tutun, evitarea sedentarismului...
Comisia Lancet consacrată prevenției și tratamentului demenței reunește 24 de specialiști celebri din diverse țări. Ei au analizat toate studiile disponibile în prezent ce au ca temă declinul cognitiv . Astfel, ei au identificat nouă factori de risc pentru demență asupra cărora este posibil să acționăm în funcție de vârstă, transmite site-ul pourquoidocteur.
Comisia Lancet estimează că aproximativ 35% dintre cazurile de demență sunt direct legate de acești factori de risc.
La adultul tânăr, educația este esențială. Cu cât nivelul de instrucție este mai ridicat, cu atât riscul de demență se reduce.
În jurul vârstei de 50 de ani, asociată cu o diminuare a auzului, tratarea hipertensiunii arteriale sau a obezității ar permite reducerea cu cel puțin 20% a incidenței demenței. Odată cu depășirea acestei vârste, renunțarea la tutun, ținerea sub control a depresiei, a diabetului, evitarea sedentarismului și creșterea interacțiunii sociale pot reduce cu 15% a incidenței demenței.
Adoptarea unui stil de viață echilibrat are un impact mult mai mare decât ne putem imagina și rezultatele par să fie mult mai bune, comparabil cu cele obținute prin tratamente cu medicamente experimentale, subliniază dr. Lon Schneider, profesor de psihiatrie la Universitatea California de Sud și membru al Comisiei Lancet.
Potrivit estimărilor, la nivel global, 47 de milioane de persoane sunt afectate de demență și, până în 2050, numărul acestora ar putea ajunge la 115 milioane.