Populația trebuie să devină de conștientă de importanța măsurării tensiunii arteriale, de importanța hipertensiunii, care predispune la accident vascular cerebral, la infarct de miocard, la insuficiență cardiacă, la arteriopatie periferică, la retinopatie, la afecțiuni care pot duce la handicap sever sau la deces.
Acesta este mesajul lansat, joi, de prof. dr. Maria Dorobanțu, președinta Societății Române de Hipertensiune (SRH).
Hipertensiunea nu prea doare și devine de multe ori manifestă prin complicații. De aceea este extrem important ca hipertensiunea arterială să fie depistată la timp și să facem populația să înțeleagă cât de importantă este această boală. Am repetat de trei ori un studiu epidemiologic, în decursul a 11 ani, și am constatat că prevalența hipertensiunii este în creștere și nu în scădere, după toate acțiunile de educare medicală a medicilor și de încercare de educare a populației, spune prof. dr. Dorobanțu.
Prof. dr. Doina Dimulescu, cardiolog, managerul Spitalului Elias, avertizează că românii înregistrează nivele foarte mari de mortalitate prin boală cardiovasculară, prin boală cerebrovasculară, în care hipertensiunea are o contribuție importantă. Prof dr. Dimulescu subliniază necesitatea unei contribuții din partea tuturor factorilor nu numai a Societății Române de Hipertensiune, în combaterea acestei boli. În acest sens, a dat exemplul provinciei Karelia din Finlanda, unde nivelele foarte mari de mortalitate cardiovasculară au putut fi reduse în aproximativ un deceniu, cum s-a întâmplat și în vestul Europei, prin acțiuni multiinstituționale, în care nu numai medicii, dar și sistemul educațional, familia, copiii au fost învățați să facă activitate fizică, să mănânce sănătos și, desigur, să fie tratați de cadrele medicale.
Prof. dr. Crina Sinescu subliniază că atunci când vine la controale periodice, pediatrul ar trebui să-i măsoare copilului și tensiunea arterială. Pentru că din păcate, peste tot în lume, este hipertensiune și la copil. Peste vârsta de 18 ani, este bine ca să ne măsurăm tensiunea cel puțin o dată pe an. Și ar fi bine ca patronii să fie obligați să-și trimită angajații la un control, mai spune prof. dr. Sinescu.
Campanie
Societatea Română de Hipertensiune Arterială lansează pe 17 mai (Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale), lansează o campanie de informare și educare medicală pentru publicul general cu privire la hipertensiunea arterială și riscurile acestei boli, precizează dr. Oana Tăutu, cardiolog Spitalul Floreasca
În acest context, se vor face testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale, a colesterolului și glicemiei în trei orașe din țară: București, Constanța și Focșani.
- București- campania se desfășoară în două puncte: Spitalul Colțea și Piața Unirii, între orele 9 și 18,00.
- Constanța - Parcul Oleg Danovski între orele 9 și 18,00
- Focșani - Piața Unirii, între orele 9 și 16.00.
Screening
Ministerul Sănătății este în analiza unui program de prevenție și diagnostic precoce a afecțiunilor hipertensive sau a afecțiunilor precursoare ale hipertensiunii arteriale pe fonduri norvegiene. De asemenea, susținem aceste campanii, diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale și, implicit, a Societății Române de Hipertensiune, a anunțat ministrul Florian Bodog.
Potrivit celui mai recent studiu, în România aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune arterială, afecțiune cardiovasculară care produce cele mai multe decese la nivel mondial.