Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină din cadrul Universității din San Diego, susține că femeile în vârstă, sedentare, care stau așezate peste 10 ore zilnic, au celule din punct de vedere biologic mai bătrâne cu opt ani, comparativ cu cele ale femeilor mai puțin sedentare, anunță site-ul doctissimo.
Autorii studiului precizează că este pentru prima dată când sunt măsurate obiectiv efectele sedentarismului și îmbătrânirea biologică. Pentru acest studiu, cercetătorii americani au monitorizat aproximativ 1.500 de femei cu vârste între 64 și 95 de ani, incluse în Women’s Health Initiative (WHI), un studiu longitudinal la nivel național, consacrat bolilor cronice la femeile la menopauză. Participantele au răspuns la chestionare și au purtat un accelerometru timp de șapte zile consecutiv, inclusiv în timpul somnului, astfel încât mișcările lor să fie înregistrate.
Cercetătorii au descoperit că femeile sunt sedentare mai mult de 10 ore zilnic au telomerii mai scurți. În celule, telomerii sunt terminaţiile cromozomilor şi au rolul de a păstra tinereţea şi integritatea materialului genetic uman. Telomerii protejează cromozomii de distrugere pe măsură ce celulele îmbătrânesc. Ei se scurteze și se uzează în mod natural.
Scurtarea telomerilor
Scurtarea telomerilor este asociată cu apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului și cancerelor. Starea sănătății și stilul de viață, de exemplu, obezitatea și tabagismul, pot, de asemenea să accelereze scurtarea telomerilor. De asemenea, autorii acestui studiu au decoperit că femeile sedentare multe ore la rând ar scăpa de această scurtare accelerată a telomerilor dacă ele fac exerciții fizice cel puțin 30 minute, zilnic..
Comentând aceste rezultate, autorul principal al studiului, Aladdin Shadyab, spune: Trebuie să ne gândim foarte serios la beneficiile oferite de exercițiile fizice în tinerețe, că ele ar trebui efectuate în continuare, că ele trebuie să facă parte din viața obișnuită, inclusiv când îmbătrânim, chiar la 80 de ani. Vârsta reală nu corespunde întotdeauna cu vârsta biologică.
Totuși, autorii acestei cercetări spun că sunt necesare noi studii, care să se axeze pe efectele exercițiilor fizice și lungimea telomerilor la tineri și bărbați.
Până acum, studiile au demonstrat că sedentarismul este implicat direct în apariția bolilor cardiovasculare, a unor cancere și în creșterea nivelului colesterolului rău.