Cercetătorii americani au realizat un test care determină dacă o infecție este bacteriană sau virală. Eficiența testului este de peste 80%.
Când trebuie să luăm antibiotice? Răspunsul la această întrebare nu-i tocmai ușor, chiar și pentru medici. Dacă sunt sub-prescrise, există riscul de agravare a infecției. Dacă se face abuz, există riscul apariției rezistenței care poate fi fatal.
Pentru a veni în sprijinul unei decizii corecte, cercetătorii de la Universitatea Rochester (SUA) au pus la punct un test de sânge. Acesta identifică 11 markeri genetici, care subliniază prezența sau absența unei infecții bacteriene.
În loc să încercăm a detecta agentul specific care a provocat boala, noi folosim datele genetice pentru a determina ceea ce îl afectează pe pacient și dacă se impune sau nu administrarea de antibiotice, explică Thomas Mariani, profesor de pediatrie și genetică biomedicală la universitatea Rochester, unul dintre autorii studiului.
Este extrem de dificilă interpretarea cauzelor infecției respiratorii, în special la persoanele foarte bolnave, care vin la spital cu febră mare, tuse, probleme de respirație și alte simptome, explică dr. Ann Falsey, responsabil al serviciului pentru boli infecțioase al Spitalului Universitar Rochester și autorul principal al studiului. Scopul nostru este de a pune la punct un instrument pe care practicienii să-l aibă la îndemână pentru a detecta infecția bacteriană cu suficientă precizie pentru ca atât medicii, cât și pacienții să poată folosi antibioticele cu toată încrederea, mai spune dr. Falsey.
Proiectul este apreciat de guvernul american, pentru care rezistența la antibiotice este o adevărată problemă de sănătate publică.
NIH, instituție de cercetare medicală americană, a lansat Antimicrobial resistance diagnostic challenge, o competiție a proiectelor consacrate luptei contra rezistenței bacteriene. Proiectul dr. Ann Falsey este printre primele zece proiecte, apreciate cu o bursă de 50.000 de dolari.