O echipă internațională a evidențiat capacitatea formidabilă de a se modifica a unei sușe a bacteriei Elizabethkingia anophelis. Această bacterie este responsabilă de o epidemie fără precedent în Statele Unite, între 2015 și 2016, transmite site-ul destinationsante.
Este vorba de o epidemie atipică care a afectat câteva zeci de persoane în Wisconsin, în 2015 și 2016. Cercetătorii au efectuat investigarea genomică a sușei bacteriei Elizabethkingia anophelis. În total, au fost confirmate 66 de cazuri. S-a administrat tratamentul cu antibiotice și, totuși, 21 de pacienți au decedat, majoritatea cu vârste peste 65 de ani, ce prezentau cel puțin o boală serioasă, de bază.
Aceste bacterii provoacă foarte rar infecții oamenilor, dar pot să colonizeze aparatul respirator, precizează cercetătorii. În caz de infecție, apar simptomele: febră, tulburări de respirație, frisoane.
Cercetătorii francezi din acest grup internațional au descris această bacterie în cadrul precedentei epidemii din Republica central-afriacană. Ceea ce a fost folosit în actualul studiu axat pe sușa care a provocat epidemia din Wisconsin.
De zece ori mai multe mutații
Ca urmare a scanării bacteriilor, realizată la CDC Atlanta, a fost posibilă determinarea faptului că epidemia era clonată, adică nu era provocată de o singură sușă a E. anophelis, subliniază autorii studiului. Astfel, studiul a descoperit că sușa incriminată are o capacitate de mutații foarte mare: aproximativ 300 de mutații într-un an, adică de zece ori mai multe comparativ cu o bacterile obișnuită. Această capacitate este extrem de rară pentru epidemiile bacteriene, precizează autorii studiului.
Această descoperire, care explică epidemia de la Wisconsin, a evidențiat, în plus, interesul pentru schimbul de informații în timp real în timpul epidemiilor, ceea ce îmbunătățește controlul în urgențe de sănătate publică.