Această propunere de actualizare a legislației UE privind medicamentele veterinare mai presupune și interzicerea tratamentelor colective și preventive ale animalelor, susținând măsuri de stimulare a cercetării pentru noi medicamente.
"Organizația mondială a Sănătății avertizează cu privire la riscul unei ere post-antibiotice, în care rezistența la antibiotice ar putea provoca în fiecare an moartea a mai multor persoane decât ar face-o cancerul; trebuie, deci, să luăm măsuri energice și să abordăm problema de la sursă", a declarat europarlamentarul francez Françoise Grossetête.
"Lupta împotriva rezistenței la antibiotice trebuie să înceapă în crescătoriile de animale. Dorim să fie interzisă utilizarea în scop pur preventiv a antibioticelor, să se limiteze tratamentele în masă la cazuri strict delimitate, să se interzică utilizarea veterinară a antibioticelor extrem de importante pentru medicina umană și să fie stopate vânzările de antibiotice pe internet, ca și a vaccinelor și a produselor psihotrope. Datorită acestor măsuri, sperăm să reducem cantitatea de antibiotice care se regăsește în farfuria consumatorilor", a mai spus acesta.
"Totuși, nu putem reduce arsenalul terapeutic al veterinarilor. Acest regulament a fost conceput pentru a le ușura activitatea. Este absolut necesar să încurajăm cercetarea și inovația în acest sector", a adăugat raportorul.
Medicamentele veterinare nu trebuie să fie folosite pentru a îmbunătăți performanța sau a compensa creșterea necorespunzătoare a animalelor, spun deputații, cerând limitarea utilizării profilactice a antibioticelor (ca măsuri preventive în absența simptomelor clinice de infecție) doar la animale individuale și doar atunci când veterinarul justifică decizia.
Pentru a combate rezistența la antibiotice, legea ar putea oferi Comisiei puterea de a desemna antibioticele care trebuie rezervate pentru tratamentele umane.
Inovație
Pentru a încuraja cercetarea pentru noi antibiotice, deputații cer anumite măsuri de încurajare, inclusiv perioade mai lungi de protecție pentru documentațiile tehnice ale unor noi medicamente, protecție comercială pentru substanțele active inovatoare și protecție pentru investiții semnificative în datele generate să îmbunătățească un produs antibiotic existent sau să îl păstreze pe piață.
Deputații au aprobat joi și raportul lui europarlamentarului român Claudiu Ciprian Tănăsescu care amendează o altă lege menită să îmbunătățească autorizarea pe piață a produselor medicinale veterinare care trebuie decuplată de cea a medicamentelor pentru oameni.