Unul dintre principalele mecanisme ale rezistenţei bacteriene este abuzul de antibiotice favorizat şi de precrierea prea frecventă a acestor medicamente.
Un studiu recent, realizat la Universitatea Duke din Statele Unite, arată că noul test de sânge determină dacă o infecţie este virală sau bacteriană şi, deci, dacă este necesară prescrierea unui antibiotic, desigur, cu bună ştiinţă. Aceasta ar putea fi cheia succesului în lupta contra rezistenţei la antibiotice.
„Folosim multe informaţii pentru precizarea unui diagnostic, nu avem mijloace eficiente sau foarte precise pentru a determina dacă o infecţie este bacteriană sau virală”, spune doctorul Ephraim Tsalik, profesor la Universitatea Duke şi principalul autor al studiului.
Profesorul Tsalik a ales 300 de pacienţi afectaţi de infecţii respiratorii, internaţi în cinci spitale din SUA. Apoi, el a analizat eşantioane de sânge de la aceşti pacienţi pentru a depista genele care se activează sau se dezactivează în funcţie de infecţie: bacteriană sau virală.
Cercetătorii au constatat că pot folosi amprenta genetică pentru a indentifica pacienţii purtători ai virusului gripei, un rinovirus, a unui streptococ (bacterie) sau au altă infecţie curentă. Şi aceasta cu o precizie care ajunge până la 87%.
În prezent, medicii pun la punct acest test rapid şi fiabil, capabil să ofere informaţii ce-i ajută pe medici să prescrie antibiotice pacienţilor care chiar au nevoie de acestea, pentru a se vindeca de unele infecţii respiratorii.
Studiul a fost publicat în revista Science Translational Medicine.