Echipa de cercetători de la centrul Ludwig, în colaborare cu cei de la Universitatea Melbourne şi Centrul de Oncologie Kimmel John Hopkins, au fost interesaţi de cancerul de colon, deoarece testele folosite la ora actuală nu reuşesc să recunoască riscurile de recidive.
Mai eficient ca radiologia
Cu ajutorul progresului tehnologic şi al geneticii, cercetătorii au realizat un test de sânge capabil să detecteze ADN-ul tumoral circulant (ADNct, mici fragmente de ADN eliberate în sânge de celule maligne moarte. Cu ajutorul acestei tehnici, numită biopsie lichidă, cercetătorii pot să evalueze riscul de recidivă, deoarece cantitatea de ADNct este proporţională cu cantitatea de celule maligne. Studiul sugerează, de asemenea, că este posibilă detectarea bolii reziduale cu mult înainte comparativ cu examenele radiologice. Testul permite evaluarea eficacităţii chimioterapiei urmată după intervenţia chirurgicală.
Am reuşit să identificăm doar fragmentul de ADN tumoral din 10.000 de fragmente sănătoase aflate în circulaţia sângelui, explică Jeanne Tie, cercetătoare la Centrul Ludwig şi responsabilă a studiului. Deocamdată, nu am atins acel nivel de sensibilitate de care avem nevoie şi la care lucrăm în prezent, spune Jeanne Tie.
Pentru acest studiu, cercetătorii au colectat şi analizat eşantioane de sânge prelevate de la 230 de pacienţi suferinzi de cancer colorectal. După 4-10 săptămâni de la ablaţia tumorilor, participanţii la studiu au efectuat o nouă prelevare de sânge. După operaţie, 20 de pacienţi mai prezentau încă ADNct în sânge şi dintre aceştia, după aproximativ doi ani, la 80% s-a diagnosticat recidiva bolii. În schimb, 164 de pacienţii nu mai prezentau ADNct, 10% s-au confruntat cu revenirea bolii. "Un test pozitiv indică faptul că la originea tumorilor se află celule care se pot ascunde oriunde în organism, explică Peter Gibbs, co-autor al acestui studiu.
Medicina personalizată
După intervenţia chirurgicală, şase pacienţi cu rezultat pozitiv la testul de sânge au făcut chimioterapie pentru eliminarea celulelor restante. Cercetătorii le-au prelevat sânge cu scopul de a monitoriza evoluţia bolii şi, de asemenea, eficacitatea tratamentelor. Autorii studiului au observat că testele a doi pacienţi erau negative. Pentru un oncolog, cu siguranţă, acesta este cel mai interesat lucru în procesul de detectare a ADNct, deoarece prin acest test se poate evalua nu numai riscul de recidivă ci şi beneficiile chimioterapiei în timp real, subliniază Peter Gibbs.
În timp, cercetătorii speră ca biopsia lichidă să ia locul biopsiei tumorilor, examen considerat de referinţă în prezent pentru a monitoriza evoluaţia cancerelor. O altă speranţă legată de acest test constă în depistarea precoce şi dezvoltarea medicinei personalizate, astfel încât să identifice mutaţiile specifice fiecărui pacient îm sângele acestuia.