Diagnosticarea precoce a artritei ar putea fi cheia unui tratament eficient şi pentru ţinerea sub control a acestei afecţiuni, printre cele mai dureroase şi invalidante.
Această performanţă a fost posibilă datorită descoperirii unui maker, proteina tenascina-C, şi posibilităţii de detectare a anticorpilor săi cu mulţi ani înainte de apariţia simptomelor legate de bolile reumatice.
„Când inflamaţia se dezvoltă în corp, unele proteine se modifică via un proces special. Proteinele declanşează în corp un răspuns imunitar al organismului care se întoarce contra lui (reacţie auto-imună) şi atacă în special articulaţiile, ceea ce duce la poliartrita reumatoidă, explică Anja Schwenzer, din cadrul departamentului ortopedie şi reumatologie al Universităţii din Oxford.
Pentru validarea acestor rezultate, cercetătorii Universităţii din Oxford (Regatul Unit) au testat noul mod de diagnosticare pe un lot de 2.000 de pacienţi. Ei au observat că testul le-a permis diagnosticarea bolii în aproximativ 50% dintre cazuri, dintre care şi cazuri neidentificate prin testele clasice.
Boală invalidantă
Artrita este o inflamaţie a articulaţiei, care provoacă secreţia de substanţe care distrug treptat articulaţiile. Boala este asociată cu dureri mai ales în timpul nopţii, care cedează parţial cu ajutorul unor exerciţii fizice speciale. Artrita vizează în special articulaţiile mâinilor şi picioarelor, fiind una dintre cele mai invalidante boli.