Testul de sânge care surprinde cancerul pancreatic în primele stadii

13 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Testul de sânge care surprinde cancerul pancreatic în primele stadii

Un nou test sanguin ar putea detecta cancerul pancreatic în primele stadii ale bolii, înlesnind un tratament mai eficient al acestei tumori agresive, depistată în majoritatea cazurilor prea târziu, potrivit unui studiu, publicat miercuri, în revista Science Translational Medicine, transmite franceinfo și AFP.  

A avea un biomarker pentru această boală poate modifica în mod radical perspectivele acestor pacienți, subliniază dr. Ken Zaret, directorul Penn Institute for Regenerative Medicine.

Detectarea precoce a tumorilor a avut un impact major în sensul reducerii mortalității în cazul multor cancere, printre care de colon, sân, col uterin, adaugă dr. Zaret. Din nefericire, persoanele afectate de un cancer pancreatic sunt de cele mai multe ori diagnosticate în fazele avansate ale bolii pentru a mai fi operați și tratați eficient, explică dr. Zaret.

În prezent, patru pacienți din cinci mor după 12 luni de la diagnosticare și numai 5% sunt în viață după cinci ani. În SUA, în fiecare an, peste 53.000 de persoane sunt diagnosticate cu un cancer pancreatic.

Acest tip de tumoră este a patra cauză de deces prin cancer.

Pentru a descoperi acești biomakeri sanguini, cercetătorii au folosit tehnologia celulelor sușe cu celulele pancreatice ale unui bolnav afectat de cancer avansat la acest organ. Ele sunt ”crescute” într-un fel pentru a recreea celule canceroase precoce. Astfel, s-au putut detecta biomarkerii sanguini asociați cu diferitele stadii de evoluție a bolii. Asocierea a doi biomarkeri descoperiți de cercetători, THBS2 și CA 19-19, a permis identificarea tumorii în faze incipiente mult mai eficient comparativ cu metodele cunoscute în prezent, precizează dr. Zaret.

 Noul test de sânge vizează toate persoanele care au antecedente în familie de cancer pancreatic și care sunt predispuse genetic la această boală sau la diabet de tip 2, după vârsta de 50 de ani. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră