Profesorul Takemi Sugiyama, de la Institutul pentru sănătate şi îmbătrânire din cadrul Australian Catholic University, a demonstrat că maşina, asociată cu confortul şi eficienţa, nu face casă bună cu sănătatea publică, în condiţiile în care obezitatea şi supraponderea se extind, la nivel global, ca o epidemie.
Studiul apărut în revista Preventive Medicine a analizat indicele de masă corporală (IMC), circumferinţa taliei, precum şi factorii de risc cardiovascular, în cazul a 2.800 de adulţi. 78% din voluntari au mărturist că folosesc maşina ca principal mijloc de transport.
Când timpul petrecut în maşină este egal sau peste o oră, zilnic, IMC, circumferinţa taliei şi factorii de risc cardiovasculari erau mai ridicaţi, comparativ cu participanţii care au mărturisit că stau mai puţin la volan.
Cei care stau o oră sau peste în maşină (un sfert din panel) prezintă un risc mai mare de a avea un IMC peste 1,8 (echivalent cu 2,3 kilograme în plus în cazul unei persoane cu o înălţime medie de 1,7 cm) şi o circumferinţă a taliei cu 1,5 cm în plus, comparativ cu celelalte persoane, concluzionează prof. Sugiyama. Prelungirea timpului petrecut la volan, adică peste o oră zilnic, este asociată cu acumularea considerabilă de ţesut adipos şi cu includerea în categoria persoanelor cu profil cardio-metabolic la risc.