Din 1950, cercetătorii au indicat legătura dintre aportul de grăsimi saturate, cum este untul, şi decesul prin boli cardiace. Organizaţiile de sănătate publică au promovat, imediat, folosirea pentru prepararea alimentelor a uleiurilor bogate în omega 6 poli nesaturate din porumb, floarea soarelui etc. , tocmai pentru reducerea riscului de deces prin boli de inimă, scrie medisite.
Dar un recent studiu demonstrează că aceste avantaje au fost supraestimate. Acest studiu a fost realizat de National Institute of Health Maryland şi Universităţile Carolina de Nord şi Illinois (SUA). Pentru a ajunge la această concluzie, experţii americani au studiat mai multe teste clinice. Ei au cerut unui grup de voluntari să înlocuiască aportul de grăsimi saturate, respectiv untul, cu acid linoleic extras din uleiul de porum sau a margarinei cu uleiul de porum polinesaturat.
Impactul pozitiv asupra colesterolului, nu şi asupra inimii
Cercetătorii americani au observat o reducere semnificativă a nivelului colesterolului la voluntarii din echipa cu ulei de porumb, în schimb rata deceselor s-a dovedit mai ridicată. De altfel, studiul nu a scos în evidenţă nici o dovadă în privinţa avantajelor în combaterea bolilor cardiace.
Avantajele grăsimilor polinesaturate asupra grăsimilor saturare sunt mai puţin sigure comparativ cu ceea ce creadeam noi. Ştim că excesul de colesterol în sânge poate mări riscul de boli cardiovasculare, inclusiv criza cardiacă şi accidentul vascular cerebral.
Ceea ce explică de ce este important să ţinem sub control nivelul colesterolului din sânge. Acest studiu arată că reducerea consumului de grăsimi saturate poate avea un efect pozitiv, ajutând la reducerea colesterolului. Totuşi, mai sunt necesare cercetări şi studii extinse pentru a evalua exact că, dacă mâncăm mai puţine grăsimi saturare, putem reduce riscul de deces prin boli cardiovasculare, a deeclarat Jeremy Person, directorul medical asociat al British Heart Foundation.