În 2016, 4.000 de tineri britanici au fost diagnosticaţi cu cancer. Creşterea este îngrijorătoare: cu peste 40% în doar 16 ani. Potrivit studiului organizaţiei Children with Cancer UK, cancerele colonului, rare la tineri, înregistrează cea mai mare creştere (pete 200%), urmate de cancerul tiroidei, care s-a dublat. La majoritatea acestor pacienţi tineri s-a descoperit că au şi un stil de viaţă dezechilibrat, la care se adaugă alimentaţia fast-foods, obezitatea, poluarea. Adolescenţii au tendinţa de a face din ce în ce mai puţin sport şi să mănânce fast-foods.
Când mâncaţi hamburgeri cu carne friptă, aceasta trece prin colon şi blochează zona pentru că nu faceţi sport, explică Alasdair Philips, consilier ştiinţific la Children with cancer UK.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţ[ c[ există o legătură între obezitate şi consumul excesiv de zahăr şi aceste două tipuri de cancer.
Claire Kinight, medic britanic, spune că "vestea bună este însă că rata mortalitaţii în rândul copiilor a scăzut. Cam cu 25% în ultimele decenii."
În România
Peste 1.600 de copii au fost diagnosticaţi cu cancer în ultimii cinci ani în România. Leucemiile şi tumorile cerebrale sunt cele mai frecvente. Şi mai dureros, încep să chinuie copiii de la vârste mici.
„Școlarii reprezintă grupa de vârsta cu cele mai multe cazuri și băieții sunt mai frecvent afectaţi decât fetele la grupa de vârstă 1-14 ani”, spune conf. dr. Monica Dragomir, preşedintele Societăţii Române de Hemato-Oncologie Pediatrică.
O organizaţie neguvernamentală arată că sunt tot mai multe situaţiile în care boala este depistată în stadii terminale. În asemenea cazuri, majoritatea copiilor cu cancer se sting la un an după diagnosticare. Dacă trec de acest prag şi de următorii patru ani, rata de supravieţuire este 70%, cu nouă procente mai mică comparativ cu media europeană.