Numeroși factori de risc contribuie la apariția bolilor cardiovasculare, printre care și stresul. Un studiu publicat în The Lancet explică modul cum stresul poate să afecteze sănătatea inimii și a vaselor de sânge, transmite site-ul topsante.
Cercetătorii au studiat, prin imagistica medicală, un număr de 293 de persoane cu vârste de peste 30 de ani. Ei au analizat consecințele stresului asupra acestor persoane, activitatea amigdalei, măduva osoasă și inflamarea arterelor.
Amigdala este o zonă din creier specializată în analiza sensurilor și apariția emoțiilor, cum sunt frica, plăcerea sau anxietatea. Ea este implicată în senzațiile de stres pe care îl resimțim la nivel psihologic sau emoțional.
Cercetătorii au observat o legătură între o puternică activitate la nivelul amigdalei și nivelul ridicat al inflamației arterelor, astfel încât să apară o creștere a producției de globule albe în măduva osoasă. Aceasta explică modul cum stresul poate avea ca rezultat boli cardiovasculare.
Chiar dacă acest element este implicat în apariția acestor boli, totuși, nu trebuie să trecem cu vederea și ceilalți factori de risc extrem de implicați în declanșarea acestor afecțiuni: tabagismul, obezitatea, supraponderea, hipertensiunea, nivelul mărit al colesterolului.