Un studiu publicat recent în American College of Cardiology avertizează că pacienţii cu zona zoster sunt expuşi unui risc mai mare de accident vascular cerebral sau infarct, transmite site-ul pourquoidocteur.
Virusul varicelo-zosterian (VZV) este agentul a două boli; varicela, ca infecţie primară, şi zona zoster, în cazul reactivării infecţiei.
Varicela este o infecţie eruptivă, manifestată în copilărie, caraterizată prin leziuni cutanate – vezicule, pustule –, mai ales pe trunchi.
Zona zoster se manifestă sub forma unei erupţii cutanate dureroase. De regulă, infecţia se vindecă fără sechele, dar durerile pot persista. La acestea, se mai pot adăuga alte riscuri: accident vascular cerebral, infarct.
Cercetătorii sud-coreeni au monitorizat un grup de 23.000 de sud-coreeni, timp de zece ani. Dosarele lor medicale au fost comparate cu cele ale unor persoane care nu au suferit o reactivare a virusului varicelei.
Autorii studiului susţin că probabilitatea apariţiei unei complicaţii este mai mare în anul imediat următor reactivării varicelei.
Accidentul vascular cerebral şi infarctul miocardic survin mai ales după o zona zoster, decât în absenţa acesteia: riscul este mai mare cu 35-59%.
Cercetătorii au căutat să explice legătura între zona zoster şi accidentele vasculare. Ei au găsit explicaţia în răspunsul imunitar faţă de boală. Virusul aflat la originea bolii se înmulţeşte în apropierea arterelor, ceea ce poate favoriza inflamarea acestora şi apariţia trombozei. De altfel, nu este pentru prima dată când se face legătura între o boală de origine infecţioasă şi prognosticul îngrijorător cardiovascular.
Aceste rezultate impun un studiu aprofundat în privinţa mecanismului aflat la baza acestei legături între zona zoster, infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral, subliniază Sung-Han Kim, coordonatorul studiului.
Persoanele vulnerabile au la dispoziţie o soluţie preventivă. Din 2016, vaccinarea contra zona zoster este recomandată inclusiv persoanelor în vârstă.