Băuturile light măresc riscul de accident vascular cerebral și maladia Alzheimer, demonstrează un studiu publicat în revistele Stroke și Alzheimer and Dementia, transmite site-ul pourquoidocteur.
Cercetătorii de la Școala de medicină a Universității din Boston demonstrează că marii consumatori de băuturi îndulcite, în special cele care conțin edulcoranți, prezintă un risc mai mare de a fi afectați de un accident vascular cerebral (AVC) și de a suferi de demență. Autorii studiului au ajuns la această concluzie folosind datele colectate de la un grup de persoane din localitatea Framingham, situată în apropierea orașului Boston, care participă la unul dintre cele mai vaste și vechi studii epidemiologice din lume.
Din anii 1980, participanții au fost monitorizați, constant, pentru a depista apariția demenței. Pentru acest studiu, doctorul Matthew Pase și echipa lui de la departamentul de neurologie al Universității Boston au fost consultat peste 2.900 de persoane, cu vârste peste 45 de ani, pentru a măsura incidența AVC și 1.500 de voluntari, cu vârste peste 60 de ani, pentru a evalua prevalența demenței. În cei zece ani, participanții au făcut investigații de imagistică (RMN) și teste cognitive. De asemenea, le-au fost evaluate starea lor de sănătate și alimentația.
După un deceniu, cercetătorii au identificat 97 de cazuri de AVC, din care majoritatea erau provocate de obstrucția unei artere, și 81 de cazuri de demență, din care 63 de cazuri de maladia Alzheimer. Analiza arată legătura între frecvența consumului de băuturi îndulcite în mod artificial și apariția acestor patologii grave.
Rezultatele noastre evidențiază o legătură între abuzul de asemenea băuturi și atrofia cerebrală, inclusiv un volum cerebral mai mic și o scădere a capacității de memorare. De asemenea, am descoperit că aceste bături consumate zilnic triplează riscul de AVC, dar și de apariție a demenței, spune dr. Matthee Pase
Este știut că excesul de zahăr mărește riscul de boli metabolice, diabet sau obezitate.
În vizorul acestui studiu au fost băuturile numite light care conțin edulcoranți (aspartam sau sucraloză) și mai puțin cele îndulcite cu zahăr.
Dr. Pase subliniază că, deși studiul nu s-a axat în mod special pe legătura între consumul de carbogazoase și riscul de AVC sau demență, asta nu înseamnă că aceste băuturi sunt inofensive. De aceea, dr. Pase ne recomandă să bem mai curând apă decât aceste băuturi îndulcite sau conținând edulcoranți.