La ora actuală, regimul Mind este considerat cel mai bun pentru memorie. Principalul atuu al acestui regim este noul mod de a hrăni şi întreţine neuronii. Încă de anul trecut, regimul Mind a fost onorat cu un loc întâi în lume pentru protecţia creierului, potrivit unui clasament al revistei americane „USNews & World Report. La începutul acestui an, regimul şi-a mai adăugat în palmares primul loc pentru „modul uşor în care poate fi aplicat” şi, astfel, urcă în topul referinţelor formulate de specialişti în privinţa beneficiilor asupra sănătăţii, transmite site-ul topsante.
Ce este
O alimentaţie sănătoasă, ideală pentru creier. Mind: Mediterranean-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay, adică dieta mediteraneană-Dash pentru întârzierea declinului cognitiv. Concret, este vorba de o asociere a principiilor dietei mediteraneene, hiperprotectoare pentru inimă, cu regimul Dash, nominalizat, în 2016 al şaptelea an consecutiv, cel mai bun pentru sănătate. Conceput iniţial de dr. Martha Clare Morris, epidemiolog la Rush University Medical Center (Chicago) pentru prevenirea maladiei Alzheimer, această dietă oferă maximum de nutrienţi protectori, indiferent de vârstă.
Principiile
Sunt promovate nouă grupe de alimente protectoare pentru creier: legume verzi cu frunză (salată, spanac...), alte legume (fasole verde, anghinare, dovlecei...), ulei de măsline, oleaginoase (nuci, migdale, alune...), peşte, fructe de pădure (căpşune, zmeură, fragi...), legume uscate ( linte, fasole...), carne de pasăre, cereale complete (ovăz, orez, orz, hrişcă...) şi... apă! Se reduc cantităţile de carne roşie, unt şi margarină, precum şi de brânză. Se elimină alimentele prăjite, preparatele industriale (cu aditivi, supe deshidratate, fast-food etc.).
Ce oferă
Regimul oferă creierului carburantul şi cele mai bune substanţe de care acesta are nevoie. Creierul reprezintă 2% în ansamblul corpului nostru. Şi, totuşi, el consumă 25% din aportul zilnic de substanţe. Creierul este un mare consumator de glucide, proteine şi acizi graşi buni (în special omega-3 anti-depresie). Creierul are nevoie de antioxidanţi, care luptă contra micro-inflamaţiilor responsabile de accidentul vascular cerebral. De asemenea, are nevoie şi de polifenoli, care previn oxidarea celulelor, luptând contra radicalilor liberi.
Luptă contra stresului
Se ştie că lipsa lui omega-3, a fibrelor şi a unor polifenoli sau dezechilibrele la nivelul florei intestinale facilitează apariţia depresiei. Regimul Mind furnizează fibre pentru flora intestinală (microbiot) şi aminoacizi, ce permit constituirea de neurotransmiţători, mici molecule care transportă informaţia de la neuron la neuron.
Uşor de aplicat
Regimul Mind este uşor de urmat: alimentele nu trebuie cântărite, mănânci până te saturi şi ingredientele sunt uşor de găsit. Este suficient să renunţi la alimentele prăjite, băuturile îndulcite şi la dulciurile sub formă de produse de patiserie, îngheţate etc. De exemplu, la prânz: un sandviş cu pâine integrală, crudităţi, ton sau carne de pui, o supă, un fruct şi, evident, apă.