Accidentul vascular cerebral: Care sunt diferențele între femei și bărbați?

05 Apr 2019 | scris de M.M.
Accidentul vascular cerebral: Care sunt diferențele între femei și bărbați?

Bărbații și femeile au factori de risc comuni în privința accidentului vascular cerebral (AVC), totuși unii dintre ei sunt specifici.

Hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, alcoolismul, vârsta, diabetul, tabagismul ... sunt factori de risc comuni pentru femei și bărbați.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Utrecht au analizat studiile publicate, referitoare la acest subiect, efectuate în ultimii 20 de ani, și au reținut dintre acestea aproximativ 80, care includ aproape 10 milioane de persoane. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că sunt și factori diferiți, transmite site-ul passionsante.be. 

La femei
Riscul de AVC crește în caz de hipertensiune arterială în timpul sarcinii, menopauză tardivă (după 55 de ani), o ovariectomie (extirparea unui sau a ambelor ovare) și diverse complicații survenite în timpul sarcinii (preeclampsie, eclampsie, naștere înainte de termen ...).

La bărbați
Riscul de AVC este mare în caz de terapie de supresie androgenică (hormonoterapie), orhiectomie (extirparea testiculelor) și disfuncții erectile. 

Autorii acestei analize explică în Journal international de medicine că scopul acestei evaluări este dublu: o mai bună cunoaștere a riscurilor individuale în funcție de sex și prevenirea cu mai multă precizie a AVC, ținând seama de factorii de risc specifici bărbaților și femeilor. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră