Zona zoster deschide calea accidentului vascular cerebral şi infarctului

16 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Zona zoster deschide calea accidentului vascular cerebral şi infarctului
Virusul varicelo-zosterian se localizează în ganglionii nervoşi la toate persoanele care, la un moment dat, au făcut varicelă. În general, sistemul nostru imun reuşeşte să păstreze virusul blocat, într-o stare latentă, în ganglioni. Dar este suficient ca starea de oboseală şi stres să se prelungească pentru ca virusul să se trezească şi să se deplaseze de-a lungul terminaţiilor nervoase. Şi, aşa, se declanşează zona zoster, cu erupţie pe piele, cu dureri foarte puternice. 
 
Zona zoster se poate declanşa la orice vârstă, dar mai ales la persoanele cu vârste peste 65 de ani, cele care au avut varicela înainte de vârsta de un an şi cele care au un sistem imun slăbit. Dar toate aceste persoane prezintă şi un risc major de boli vasculare.
 
Un studiu publicat în revista Plos One susţine că multe dintre persoanele care au avut zona zoster sunt expuse riscului de a suferi accidente vasculare cerebrale ischemice şi infarct miocardic. „Persoanele diagnosticate cu zona zoster prezintă un risc de 2,4 ori mai mare de a face AVC şi de 1,7 ori mai mare de risc de infarct la o săptămână după crizele de zona zoster, subliniază doctorul Caroline Minassian de la Şcoala de igienă şi boli tropicale din Londra, principala autoare a studiului.  
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră