Siropul de tuse, eficient contra accidentelor vasculare cerebrale

08 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Siropul de tuse, eficient contra accidentelor vasculare cerebrale

Siropul contra tusei ar putea fi eficient pentru protejarea de accidentele vasculare cerebrale (AVC).

Acetilcisteina din compoziția siropurilor expectorante ajută la eliminarea mucusului, dar, totodată și la deblocarea arterelor obturate de un cheag de sânge, potrivit unei echipe de cercetători francezi de la INSERM. Astfel, siropurile expectorante ar putea deschide calea unei noi strategii în tratamentul AVC.

Acest studiu este coordonat de Maxime Gauberti și Sara Martinez de Lizarrondo și este publicat în luna mai în revista Circulation.

Huffington Post, care oferă această informație, notează că, în 2010, aceste siropuri au fost interzise bebelușilor, acuzate de supraîncărcare bronșică, din cauza capacității scăzute a nou-născuților de a tuși pentru a elimina secrețiile.

În 2015, revista franceză 60 Millions de consommateurs estima că nimic nu probează eficiența acestor experctorante.

Dar iată că a venit momentul ca expectorantele să-și recapete reputația.

Obturarea unei artere de către un cheag de sânge este prima cauză de deces în lume.  Numită tromboză, ea provoacă accidente vasculare cerebrale ischemice (lipsa aportului de oxigen și nutrienți), infarcte de miocard și ischemii ale membrelor. Tromboza reprezintă o urgență medicală: trebuie fragmentat cheagul în cel mai scurt timp pentru restabilirea fluxului sanguin și evitarea unor modificări ireversibile.

Mecanismul de acțiune al acetilcisteinei este foarte simplu: rupe legăturile moleculare între proteina mucinei (principalul element al mucusului). Mai precis, decuplează moleculele de mucină în fragmente, fluidizând mucusul și facilitând expectorarea.

Or, mucina din mucusul pulmonar nu este singura proteină din corpul uman care formează legături moleculare. La nivelul vaselor sanguine, se găsește același tip de legături, care conduc la formarea trombozei. În acest caz, nu este mucina, ci factorul von Willebrand este proteina, care are capacitatea de a provoca agregarea plachetelor și formarea cheagurilor de sânge.

Astfel, cercetătorii francezi și cei de la Universitatea din Pennsylvanie au demonstrat că injectarea intravenoasă de N-acetilcisteina permite fragmentarea cheagurilor de sânge și deblocarea arterelor.

În multe cazuri de AVC ischemic, s-a observat că N-acetilcisteina a fost chiar mai eficientă, comparativ cu tratamentele actuale, disponibile. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră